Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Inauguració a Montferrer de l'exposició 'Les escoles rurals'

Inauguració a Montferrer de l'exposició 'Les escoles rurals'

L'acte es farà aquest dilluns, a les 17.30 hores, a l'Escola Rosa Campà. La mostra forma part del projecte 'Lluites compartides', d’Òmnium Cultural

Exposició 'Les escoles rurals'
Exposició 'Les escoles rurals'
01/04/2017 20:25

Montferrer acollirà aquest dilluns, 3 d'abril, a dos quarts de sis de la tarda, la inauguració de l’exposició “L’Escola Rural”, que és l’aportació d’Òmnium Alt Urgell al projecte de l'entitat d'àmbit nacional “Lluites compartides”. L'acte es farà a l’Escola Rosa Campà, on romandrà la mostra fins al dia 6. Dos dies més tard, l'exposició es traslladarà a Barcelona, on se sumarà a una trobada central que tindrà lloc al Poble Nou. Està previst que el 24 d'abril retorni a la comarca, on es podrà veure a diferents municipis, el primer dels quals serà la Seu d’Urgell.

L’exposició tracta l’evolució de l’escola rural a l’Alt Urgell des dels anys seixanta del segle XX fins al moment actual. El relat s’inicia amb el tancament de col·legis, a causa principalment de la política de concentració de l’alumnat a la capital comarcal, on s’accentua la massificació. En aquest context, s’exposen alguns casos polèmics, com el tancament de l’escola d’Alinyà.

En altres apartats de la mostra es parla de l’inici dels transport escolar, que va tenir lloc el curs 1965-66; la constitució del Grup de Mestres de l’Alt Urgell i la Cerdanya, l’any 1983; i la celebració de les Jornades d’Escola Rural a la Seu d’Urgell, el 1985. Es fa una menció especial a la mestra Rosa Campà, que es va significar en la lluita per la dignificació de les escoles rurals i que avui dóna nom a l’escola de Montferrer. La creació de les zones escolars rurals (ZER), les campanyes per mantenir oberts els col·legis del pobles i la situació de les escoles avui en dia completen el contingut de la mostra, que està il·lustrada amb diverses fotografies d’època.

L’exposició ha estat produïda per Òmnium Alt Urgell i ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Arxiu Comarcal i el Servei Educatiu Alt Urgell-Cerdanya, a més de diverses persones que hi ha aportat el seu testimoni o bé fotografies.

Mostrar formulari de contacte