Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Inaugurada a la Seu d'Urgell l'exposició sobre el 40è aniversari de l'Incasòl

Inaugurada a la Seu d'Urgell l'exposició sobre el 40è aniversari de l'Incasòl

La mostra resumeix la trajectòria i els objectius actuals de l'òrgan públic que gestiona el model urbà i territorial de Catalunya. Es pot visitar fins a l'11 de setembre a la Sala de Sant Domènec
Inaugurada a la Seu d'Urgell l'exposició sobre el 40è aniversari de l'Incasòl
23/07/2021 14:20

El director de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), Albert Civit, ha inaugurat aquest divendres a la Seu d'Urgell l'exposició sobre el 40è aniversari d'aquest organisme públic, un dels més consolidats de l'administració de la Generalitat de Catalunya. A l'acte d'obertura també hi ha intervingut l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, acompanyat del vicealcalde urgellenc, Francesc Viaplana, i dels tinents d'alcalde d'Urbanisme, Joan Gurrera, i de Cultura, Carlos Guàrdia. La mostra es pot visitar a la Sala de Sant Domènec fins a l'11 de setembre.

Sota el títol 'Incasòl 40. 40 anys, 40 raons', s'hi fa balanç d'aquestes quatre dècades de projecció del model urbà i territorial català, en els 6 grans eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya reordenats, per explicar millor l’activitat de l’empresa pública. Aquesta agenda la impulsa la Generalitat, amb l'actual lideratge del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, per tal d’implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, amb què es pretén "assolir un model de prosperitat compartida en un món sostenible". Dins d’aquest procés, l’Incasòl s’està encarregant dels objectius de l’Agenda que tenen una dimensió urbana.

Dins del contenidor

L’exposició consta de 3 contenidors marítims que s'han instal·lat dins la sala Sant Domènec. Cadascun d’ells recull dos eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya. En total es presenten 6 audiovisuals que desgranen les 40 raons o compromisos que defineixen la seva tasca, a més de 40 codis QR que ofereixen la possibilitat d’endur-se la informació ampliada a casa.

El propòsit principal és "familiaritzar el visitant amb els grans assumptes i discussions que afecten, avui, l’ordenació territorial i el model urbà". Per aquest motiu, cadascun dels sis eixos temàtics s’analitza partint d’una perspectiva històrica (centrada en l’àmbit català) que ajuda a entendre tot el que s’ha fet fins a arribar al moment de grans canvis que vivim. Alhora, repartits per cada eix, es destaquen les “40 raons” més remarcables que han definit les línies d’actuació.

El comissari de l’exposició, l'arquitecte Roger Subirà, n’ha elaborat els continguts amb la participació de diversos treballadors de l'Incasòl que han aportat el coneixement de la seva experiència i la visió de futur. L’exposició a la Seu d’Urgell s’ha organitzat de manera específica amb la col·laboració de la Delegació del Govern a la l’Alt Pirineu i Aran i amb l’oficina del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, al carrer Major de la Seu, dins l’estratègia de promoció de l’arquitectura entre la ciutadania.

L’Institut Català del Sòl va néixer el 16 de desembre del 1980, mitjançant la Llei 4/1980, just un any després que l’Estatut d’Autonomia de Catalunya establís que les polítiques d’ordenació del territori i del litoral, a més de l’urbanisme i l’habitatge, eren competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya. L'ens busca, afirmen, una "utilització del sòl d’acord amb l’interès general, impedint l’especulació i promovent l’accés dels ciutadans a un habitatge digne, assequible i adequat". També vetlla "pel progrés del país fomentant l’activitat econòmica, millorant la dotació de serveis i equipaments públics, l’espai públic i els nuclis històrics o preservant el patrimoni arquitectònic dels nostres pobles i ciutats". A banda d'això, crea zones verdes i preserva i gestiona espais agrícoles i forestals.       

Inversió de 144 milions € en 40 anys a l'Alt Pirineu i Aran

Durant els seus 40 anys d’existència, l’Incasòl ha invertit a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran 144,83 M€ que li han permès promoure 49,79 hectàrees de sòl per a activitat econòmica i 78,86 hectàrees de sòl residencial, construir 670 habitatges protegits i realitzar 104 actuacions rehabilitació del patrimoni històric situades en 47 municipis.

Després de tots aquests anys d’història, l’Institut Català del Sòl ha esdevingut el principal agent de desenvolupament urbà de Catalunya, tant en l’àmbit residencial i dels sectors destinats a les activitats econòmiques com en l’àmbit estratègic, mitjançant l’impuls de plans directors urbanístics.