Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Inaugurada la nova seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a l'Alt Pirineu i Aran

Inaugurada la nova seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya a l'Alt Pirineu i Aran

Des d'ara l'entitat presta servei a col·legiats i usuaris al carrer Major de la Seu d'Urgell. A l'acte s'ha presentat una publicació especial amb motiu del 20è aniversari de la delegació
13/05/2021 20:40

El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) ha inaugurat aquest dijous a la tarda la seva nova seu a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran. Des d'ara, l'entitat col·legiada presta servei als seus associats i usuaris pirinencs des de l'edifici del número 11 del carrer Major de la Seu d'Urgell. Es completa així un projecte que es va iniciar ara fa més de quinze anys, quan el COAC va adquirir l'immoble. Les oficines ocupen la planta baixa i el soterrani, mentre que als tres pisos superiors hi haurà tres habitatges de lloguer.

Abans de l'estrena de la nova seu, la Sala de Sant Domènec ha acollit un acte commemoratiu del 20è aniversari de la delegació, que ha inclòs la presentació d'una publicació especial que resumeix aquestes dues dècades d'activitat. L'acte ha estat presidit per la degana del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Assumpció Puig, que s'ha mostrat satisfeta per seguir potenciant "la capil·laritat arreu del territori i que tots els arquitectes puguin expressar cap a on hem d'anar". Puig creu que s'ha demostrat la utilitat de la delegació pirinenca i celebra que s'hagi pogut enllestir finalment l'objectiu de disposar d'un edifici en propietat al Pirineu.

A més a més, la màxima responsable del COAC valora el fet que el projecte ha permès la regeneració d'un edifici del nucli antic de la Seu, cosa que veu "molt important perquè molts dels altres edificis que tenim a Catalunya també han buscat aquest objectiu". Puig conclou que en aquest cas s'ha aconseguit la integració a la ciutat i la millora de l'entorn urbà.

Per la seva banda, la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, celebra el fet de tenir el COAC a la regió des de fa vint anys. Ara, Amorós espera que l'entitat vagi més enllà i estableixi una junta pròpia pirinenca, tenint en compte que actualment segueix depenent de la delegació de Lleida. Amorós creu que seria una passa més a l'hora d'avançar en "el desplegament territorial a tots els nivells". Alhora, la representant de la Generalitat ha agraït "la bona feina que fa el COAC" i ha elogiat la "confiança" que tenen en aquest organisme.

Urbanisme estudia establir els seus Serveis Territorials de l'Alt Pirineu

En una línia semblant, el secretari d'Agenda Urbana de la Generalitat, Agustí Serra, ha posat en valor "la importància que les institucions i organitzacions estiguin a prop de les persones i tinguin en compte la fantàstica diversitat territorial que tenim al país". Serra ha avançat que, en aquest sentit, la Direcció General d'Urbanisme vol "prendre exemple" i estudia implantar els Serveis Territorials de l'Alt Pirineu, per donar més contingut al fet que actualment ja existeixen les comissions d'Urbanisme de les comarques pirinenques i de l'Aran. I hi afegeix que actualment "les administracions s'han d'apropar a la gent, i no la gent a les administracions".

El delegat del COAC a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Lobo, ha definit aquesta jornada com "un dia important pel Col·legi d'Arquitectes, per l'arquitectura i pel Pirineu, després de vint anys treballant-hi i buscant des del 2004 aquesta implantació al nucli antic de la Seu". Lobo recorda que això és el fruit "del treball de moltíssima gent, i per això avui és un dia assenyalat".

El representant de l'entitat recorda que, a banda de prestar servei als arquitectes, el COAC de l'Alt Pirineu també ofereix assessorament a la població en general sobre qualsevol tema relacionat amb arquitectura, urbanisme, paisatge i sostenibilitat. A més a més, promouen cursos, jornades i activitats. Entre les propostes que impulsen a nivell local, Lobo ha esmentat 'La ciutat dels nens' en la qual els infants poden dissenyar amb fang el seu model ideal de ciutat. També fan un concurs de fotografia sobre elements del centre històric de la Seu (adreçat a alumnes de l'Institut Joan Brudieu) i un altre concurs més específic, per a joves que fan treballs de recerca vinculats a arquitectura o urbanisme.

L'acte de commemoració dels 20 anys també ha comptat amb la intervenció del president de la Demarcació de Lleida del COAC, Víctor Pérez-Pallarès, que ha ressaltat el llarg camí per a la rehabilitació com a seu d'un edifici en un enclavament singular i projectat amb criteris de qualitat i sostenibilitat. Així mateix, hi ha intervingut el vicealcalde de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, que ha felicitat les persones que han fet possible el camí de la delegació del COAC al Pirineu, amb el centre neuràlgic a la capital de l'Alt Urgell.

Galeria d'imatges

  • Inauguració de la nova seu del COAC a l'Alt Pirineu i Aran, al carrer Major de la Seu d'Urgell
  • Acte commemoratiu del 20è aniversari de la delegació pirinenca del COAC, a la Sala de Sant Domènec

Mostrar formulari de contacte