Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Inaugurada a Talarn una pintura mural sobre el Geoparc Orígens

Inaugurada a Talarn una pintura mural sobre el Geoparc Orígens

L'obra, en la qual hi han participat quatre autors locals, vol promoure l'art i fer divulgació del patrimoni de la zona

12/04/2021 11:10

Aquest dissabte, 10 de febrer, s’ha inaugurat una pintura mural sobre el Geoparc Orígens, situada a l’entrada de la localitat de Talarn. L'obra recull els principals trets geològics i altres elements rellevants del patrimoni natural i cultural d’aquest municipi.

L’acte ha estat presidit per l’alcalde del municipi, Àlex Garcia, i la presidenta del Geoparc, Maria Pilar Cases. Per la seva banda, el coordinador del Geoparc, Xavier Mir, ha fet una petita explicació sobre el context i les singularitats geològiques de la zona, i els artistes han explicat les seves pintures.

El mural s’ha creat amb la finalitat de donar visibilitat al Geoparc Orígens, un territori de més de 2.000 quilòmetres quadrats, reconegut per la UNESCO per la seva geologia d’importància internacional. La iniciativa es podria replicar en d'altres zones de l'espai, ja que ha rebut molt bona acollida. "És una manera de promoure l’art i fer divulgació del patrimoni local", han explicat els seus promotors.

Els artistes i les obres

Un dels artistes que ha participat en el mural és Jordi Beltran, nascut a Barcelona, però que actualment resideix a la Pobla de Segur, on està a càrrec del taller-escola El Cau de l’Art. Beltran ha representat la font de caps, un dels elements més característics i representatius de localitat de Talarn. Al costat de la font s’hi troba l’olla pardalera, utilitzada antigament com a reclam per a la nidificació d’ocells amb la finalitat d’atrapar els polls abans que aquests emprenguessin el vol i poder-se’ls menjar.

Enllaçant amb el següent fragment de mural s’hi troben les lletres de Geoparc mundial UNESCO Orígens que ressalten sobre el cel fosc Starlight que cobreix gran part del territori Geoparc.

La següent obra és de Peter Alan Hull, artista londinenc que resideix al Pallars. El pintor crea dibuixos representant paisatges i edificis locals, barrejats amb història i llegendes del territori. En la seva creació hi ha reflectit el perfil del municipi de Talarn, en el qual s’aprecien les imponents cases nobles de la vila, construïdes durant els segles XVI i XVII. Amb el seu estil mostra també detalls de terres vermelles típiques de la zona, uns sediments continentals on fa milions d’anys s’hi passejaven els dinosaures.

Aquesta creació enllaça amb el passat cretàcic, en el qual va viure el majestuós titanosaure, representat per Elzeline van der Hoek, una artista de procedència holandesa que treballa combinant diferents tècniques com ara la pintura, el collage i el llapis per crear retrats, mandales i elements naturals, amb un art intuïtiu i acolorit. L’artista ha representat aquest dinosaure amb colors inventats, ja que ni els propis científics poden arribar a determinar-ne la seva coloració. El dinosaure camina sobre la terra vermella del Cretaci, que conté sediments fluvials amb restes de fòssils. Al seu costat s’hi observa vegetació d’aquella època i, a sota, hi ha representades capes de sediments marins amb petxines i mol·luscs.

El fèmur d’aquest dinosaure va ser descobert durant les obres de construcció de la presa de Talarn, amb el doctor Pearson al capdavant. Aquest personatge històric i la presa formen part de la darrera obra, que ha estat representada per Eva Cañadas. El mura es tanca amb un pela-roques, un ocell molt escàs que es deixa veure a Talarn els mesos més freds de l’any. Cañadas va néixer a Barcelona i resideix al Pallars, on ha creat la major part de la seva obra figurativa de paisatges, d'elements de natura i de figures humanes.

  • Mural del Geoparc Orígens a Talarn (Foto: Geoparc Orígens)
    Mural del Geoparc Orígens a Talarn (Foto: Geoparc Orígens)
  • Mural del Geoparc Orígens a Talarn (Foto: Geoparc Orígens)
    Mural del Geoparc Orígens a Talarn (Foto: Geoparc Orígens)

Mostrar formulari de contacte