Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Inaugurat el nou CAP La Seu d'Urgell

Inaugurat el nou CAP La Seu d'Urgell

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, destaca que l'equipament respon a les necessitats actuals de l'atenció primària. La instal·lació, que ha obert portes aquest mes de març, ha comportat una inversió de més de 5 milions d’euros
18/03/2022 14:50

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha inaugurat aquest divendres el nou CAP La Seu d’Urgell, que ha descrit com “un centre d’atenció primària amb els espais adaptats a les demandes de servei i d’atenció a la ciutadania i orientat a les noves necessitats de salut d’avui en dia”. En el transcurs de l’acte s’ha mostrat convençut que “això és el que es mereixen la ciutadania i els professionals i el que acaba donant, clarament, els millors resultats de salut”.

En relació amb les necessitats emergents, Argimon ha indicat que la incorporació de nous perfils professionals requereix nous espais i, en el cas de la Seu d’Urgell ho ha exemplificat en la referent de benestar emocional, “que ja té un lloc on instal·lar-se”. S’ha referit també a l’àrea d’educació sanitària, la sala polivalent o al fet que al CAP de la Seu d’Urgell "puguin treballar colze a colze Atenció Primària i Salut Pública, que tanta feina conjunta han fet durant la pandèmia”. De la mateixa manera, Argimon ha valorat molt positivament que Pediatria i el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) estiguin ara al mateix edifici.

En el seu parlament inaugural, el titular de Salut també ha reconegut i agraït el gran esforç dels professionals del CAP durant la pandèmia. Així mateix, ha recordat que “la millora de l’atenció primària és una de les prioritats com a Departament de Salut i com a Govern”. En aquest sentit, ha instat els professionals a “sentir-se orgullosos de tota la feina feta”. Com a exemple, ha citat no només la tasca duta a terme per pal·liar els efectes de la COVID-19, sinó aspectes com que el passat mes de gener, a Catalunya, es van atendre més de 200.000 visites d’atenció primària, mentre que al 2019 en van ser 90.000.

Per la seva banda, la directora del Servei d’Atenció Primària (SAP) Lleida Nord, Meritxell Feixes, ha apuntat que el CAP “neix amb l’objectiu de treballar per una atenció de qualitat a les persones i amb el repte de reprendre tot allò que es va posposar a causa de la pandèmia”. En aquest sentit, ha mantingut que això es podrà fer “aprofitant les noves formes d’interrelació amb la ciutadania i tornant a posar el punt de mira en la salut comunitària, l’ampliació de la cartera de serveis i la incorporació de nous rols professionals, com ara el dietista-nutricionista”.

Espai més "digne"

L’acte ha comptat també amb la presència de l’alcalde de La Seu d’Urgell, Francesc Viaplana; el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez; la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel; el gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Felip Benavent; i el gerent territorial de l’ICS a Lleida, Alt Pirineu i Aran, Alfons Segarra, entre altres. L'alcalde urgellenc, Francesc Viaplana, ha recordat en la seva intervenció que el nou edifici era una demanda històrica de la Seu i comarca, i ha assenyalat que l'equipament suposa "unes condicions més dignes per a treballadors i usuaris".

Un equipament sostenible i espaiós que dona servei a 14 municipis

El CAP, que va entrar en funcionament la setmana passada, està gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i compta amb el mateix equip de professionals que treballaven a l’edifici anterior. El nou edifici, de 2.123m2, ha estat construït al llarg de la pandèmia en uns terrenys cedits per l’Ajuntament i amb un pressupost de més de 5,3 milions d’euros. Es tracta d’un immoble respectuós amb el medi ambient, que disposa d’un sistema de calefacció de caldera de biomassa que permet estalviar energia fòssil i fa que les emissions a l’atmosfera siguin de CO2 neutre. Aquest tipus de caldera consumeix fusta de proximitat de boscos gestionats, ajuda a l’equilibri territorial, crea ocupació local i redueix la dependència energètica exterior, així com les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

El CAP està preparat per a la connexió a la futura xarxa de distribució d’energia cap a l’exterior, que realitzarà properament el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Així, en un futur proper, l’edifici sanitari proveirà de calor per a la calefacció a diversos equipaments del municipi de la Seu d’Urgell, com ara la seu del Consell Comarcal, el Centre de Serveis Alt Urgell i el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP).

Atenció a més de 16.000 persones

L’equipament dona servei a una població de més de 16.000 habitants de l’ABS La Seu d’Urgell, que comprèn els municipis d’Alàs i Cerc, Arsèguel, Cava, Estamariu, Josa i Tuixent, Montferrer i Castellbó, el Pont de Bar, Ribera d’Urgellet, les Valls d’Aguilar, les Valls de Valira,la Vansa i Fòrnols, Lles de Cerdanya, Montellà i Martinet, a banda del municipi de la Seu d’Urgell.

Infrafinançament del sistema sanitari

En un altre ordre de coses, en el seu discurs d'inauguració del CAP La Seu d'Urgell, el conseller Josep Maria Argimon ha assegurat que el sistema sanitari pateix un "infrafinançament crònic", tenint en compte, ha continuat, que només es destina un 1,7% del pressupost en inversions quan el percentatge s'hauria de situar al voltant d'un 5%. D'altra banda,  ha destacat la col·laboració que hi ha en matèria sanitària amb Andorra, ja sigui amb els tractaments de diàlisi o amb la possibilitat que hi ha hagut durant la pandèmia d'ocupar llits d'UCI de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell del Principat per part de veïns de l'Alt Urgell afectats de COVID-19. També ha detallat que, com a contrapartida, els residents andorrans que pateixen malalties complexes tenen la possibilitat de ser tractats en centres sanitaris de Catalunya.

El conseller ha aprofitat la visita a la capital alturgellenca per reunir-se amb els professionals del CAP.

GALERIA D'IMATGES

  • Inauguració del CAP La Seu d'Urgell
  • Inauguració del CAP la Seu d'Urgell
  • Inauguració del CAP La Seu d'Urgell (Foto: Salut)
  • Inauguració del nou CAP La Seu d'Urgell (Foto: Salut)

Mostrar formulari de contacte