Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Increment de les revisions per prevenir la legionel·losi a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran

Increment de les revisions per prevenir la legionel·losi a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran

Enguany s'han planificat prop de 700 visites a establiments pirinencs i de Ponent, tenint en compte que al 2020 es van fer menys de la meitat dels controls a causa de la COVID-19
Personal de l'Agència de Salut Pública recollint una mostra d'una torre de refrigeració per analitzar si hi ha legionel·la (Foto: Departament de Salut)
13/07/2021 12:11

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) de les regions sanitàries de l'Alt Pirineu i Aran i de Lleida ha planificat per aquest 2021 un total de 698 visites de control dels circuits d'aigua en diferents establiments amb l'objectiu de prevenir la legionel·losi. Aquesta xifra representa un increment de més del 21% respecte a les dutes a terme l'any 2019. Fins al moment se n'han fet al voltant de 160, el que representa un 23% del total. Aquestes visites de control resulten més necessàries després del tancament imposat per la COVID-19. De fet, la pandèmia va provocar que l'any passat no es poguessin dur a terme totes les intervencions previstes sinó només unes 250, menys de la meitat de les programades inicialment.

La legionel·la prolifera a l'aigua estancada i en els circuïts on troba la temperatura adequada, que seria entre els 20 i els 50 graus. Per tant, i atès que la situació epidemiològica va obligar a tancar molts establiments durant força mesos, "enguany aquestes revisions cobren especial importància", explica Francesc Juste, cap del Servei de Protecció de la Salut Pública de Catalunya a les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran. En aquest sentit, afegeix que el fet que una torre de refrigeració o un circuit d'aigua calenta sanitària surti positiu en legionel·la, "no vol dir en absolut que l'empresa no hagi fet les coses bé o hagi incorregut en alguna irregularitat". Així, assegura que trobar aquest bacteri en una instal·lació d'aigua és molt freqüent i que el més important "és posar les mesures per eliminar-lo", conclou.

De fet, l'any 2019 gairebé un 18% de les mostres efectuades van resultar positives, un percentatge molt similar al d'enguany. El 2020, no arribava al 12,5%. Cal tenir en compte que la legionel·la pot provocar una malaltia (legionel·losi) quan la persona inhala aerosols contaminats i que, aquesta, en casos greus pot arribar a causar la mort. Des del medi aquàtic, aquest bacteri pot entrar a instal·lacions que utilitzen aigua per al seu funcionament com ara dutxes, banyeres d’hidromassatge, sistemes de reg per aspersió o fonts ornamentals, entre molts altres.

Si les instal·lacions han estat aturades, abans de posar-les en funcionament, és obligatori de fer una neteja i desinfecció, així com els controls analítics corresponents. Un cop estiguin en marxa, cal dur a terme amb rigorositat les actuacions de prevenció i control: revisió, neteges, purgues, control de temperatura, terbolesa i PH, desinfecció i anàlisi de legionel·la. Les visites de control s'efectuen en establiments que tenen o bé torres de refrigeració, condensadors evaporatius o circuïts d'aigua calenta sanitària, com ara allotjaments turístics, centres assistencials o social residencials, centres sanitaris, esportius, instal·lacions hidrotermals, balnearis o indústries, entre d'altres.

Mostrar formulari de contacte