Injecció econòmica per a la consolidació de les esglésies romàniques de Coll de Nargó i la col.legiata d'Organyà
El govern català invertirà cinc milions d'euros per evitar el deteriorament de l'entorn monumental alturgellenc
En el marc de l’acord entre el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i el de Cultura, l’Institut Català del Sòl ha posat en marxa la consolidació de les esglésies romàniques de Coll de Nargó i la recuperació de part de l’església de Santa Maria d’Organyà, a l’Alt Urgell. La inversió global de les actuacions, que tenen com a objectiu frenar el deteriorament dels monuments, ascendirà a 5 MEUR.
Les obres a les esglésies romàniques de Sant Romà de Valldarques, Sant Martí de la Plana i Santa Maria de Remolins tenen un pressupost de 4,72 MEUR, i un termini d'adjudicació de set mesos.
El projecte preveu la remodelació i conservació de l'església de Sant Romà de Valldarques, un edifici de nau única, amb absis semicirculars i coberta amb volta de canó, que té l'estructura deformada i contraforts adossats a la façana. Al campanar de la torre han desaparegut sostres intermitjos que haurien estat de fusta i forats a diferents alçades de les parets. Es conserven restes pictòriques esgrafiades en part de les arcuacions cegues de la cara nord. L’obra recuperarà la volumetria original romànica a través de la relació entre el campanar vertical i la nau horitzontal. Així, augmentarà l’esveltesa de la torre. Es recalçaran els fonaments i es reforçaran les voltes.
En aquest edifici es defineixen tres fases constructives. Del primer terç del segle XII se’n desprèn la unitat de l’estructura i l’aspecte general, amb la torre de presència habitual a la zona. Als segles XVII – XVIII, es podria associar el remuntat dels murs i la disposició dels contraforts. I els segles XVIII – XIX comportarien la construcció de la sagristia lateral, la pintura interior visible i les noves disposicions dels paviments interiors.
En relació a l'església de Santa Maria de Remolins, es tracta d'un edifici d’una sola nau, volta de canó amb torals de reforç i tres absis semicirculars, dels quals conserva el de l’absiola nord i la meitat de l’arc prebosteria tancat en època moderna. L’estat general de l’església és ruïnós, malgrat que es conserva sencera la torre prismàtica amb coberta piramidal i cega, fins a arribar a la part alta, amb finestres geminades amb columna i capitell.
D'altra banda, de l'església de Sant Martí de la Plana es conserven només els murs de l’absis i la torre, amb altres construccions posteriors. Constava d’una sola nau, coberta probablement amb volta de canó i absis semicircular, un campanar prismàtic, situat a ponent de la nau, amb finestres a quatre cares a la part alta, i a ponent i a llevant a la part baixa.
L’estat de conservació de les esglésies de Santa Maria de Remolins i Sant Martí de la Plana fa irrecuperable les formes originals. Per aquesta raó, l’obra preveu consolidar la ruïna del conjunt, com a restes històriques. S’asseguraran les fixacions de les restes i es conservarà el campanar com a vestigi de la seva funció defensiva.
Aquestes actuacions es basen en un projecte de l’arquitecte Antoni Fiol i els promotors són l’Ajuntament de Coll de Nargó, la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge i l’Institut Català del Sòl, dins del programa Reviure les velles ciutats. L’Ajuntament de Coll de Nargó finançarà el 49% de l’obra; el Bisbat d’Urgell, l’1%; i l’Incasòl, el 50% restant.
L'altra inversió prevista pel Departament de Política Territorial és la segona fase de la restauració de l’estructura i coberta de l’església de Santa Maria. El pressupost de licitació és de 270.455 € i el termini d'execució de sis mesos.
L’actuació se centra en la consolidació de l’estructura i la substitució de la coberta de l’església parroquial d’Organyà, antiga col·legiata de Santa Maria. Actualment, les voltes de l’edifici han provocat desplaçaments de les parts altes dels murs, cosa que ha fet perillar la seva estabilitat, i les parets de l’església tenen fissures i esquerdes. A més, la coberta està afectada per filtracions d’humitats i la presència de tèrmits a les bigues de fusta. La intervenció preveu l’enderroc de la coberta actual i la construcció d’una de nova amb bigues de fusta laminada. Es repararan les esquerdes allà on sigui necessari i es construiran una porta i una barana al cor de l’església. També es renovarà l’enllumenat de l’escala del campanar i de l’espai sota teulada, així com els canals de desguàs i els baixants.
L’obra es basa en un projecte de l’arquitecte Joan Agelet i l’enginyer Carles Pubill, i els promotors són l’Ajuntament d’Organyà, la Direcció General del Patrimoni Cultural, la Direcció General d’Arquitectura i Paisatge, i l’Institut Català del Sòl, dins del programa de l’1% Cultural. L’Ajuntament d’Organyà i l’Incasòl finançaran l’actuació a parts iguals.
L’església de Santa Maria està classificada com a bé cultural d’interès nacional i es caracteritza per mantenir l’estructura basilical primitiva, tot i que ha estat profundament modificada al llarg del temps. Probablement, la seva part més antiga data del 1057. La façana de ponent, amb la portalada apuntada, sembla obra de l’inici del segle XIII. Damunt del creuer hi ha restes ben visibles d’una estructura que podria correspondre a un cimbori que donaria llum a la nau central.