Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Instal·lació de mòduls de suport als centres d'atenció primària de la Seu d'Urgell i Oliana per a l'activitat COVID

Instal·lació de mòduls de suport als centres d'atenció primària de la Seu d'Urgell i Oliana per a l'activitat COVID

Salut té previst habilitar al Pirineu sis espais prefabricats, que permetran fer PCR i proves als pacients amb patologies respiratòries fora dels centres. Pròximament se n'ubicaran a Sort, Tremp, el Pont de Suert i la Pobla de Segur
19/02/2021 13:20

Els primers mòduls de suport als centres d’atenció primària (CAP) que Salut posa en marxa a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran per tal de traslladar l’activitat relacionada amb el coronavirus fora dels equipaments sanitaris, s’ubiquen al costat del CAP Oliana i prop del CAP La Seu d’Urgell, a la plaça Soldevila. La instal·lació ha començat aquest divendres i a finals de la setmana vinent estaran operatius. L'objectiu és separar l’assistència als pacients amb simptomatologia respiratòria de l’atenció a la resta dels usuaris.

A aquests mòduls, els seguiran 4 més, que se situaran en espais de titularitat pròpia o bé municipal, gràcies a la col·laboració entre el Departament de Salut i els ajuntaments. El tercer es començarà a instal·lar la setmana vinent al CAP Sort i els altres 3 previstos es col·locaran durant el mes d’abril al Pont de Suert, la Pobla de Segur i Tremp.

La majoria dels mòduls tindran 45 m2 de superfície i constaran d’una consulta de respiratori, 2 punts per a la realització de proves PCR i un espai d’atenció al pacient. En el cas del Pont de Suert i la Pobla de Segur, els annexos faran 30 i 15m2, respectivament, i es destinaran exclusivament a fer-hi proves de detecció del virus.

Pel que fa a Oliana, la directora de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) Alt Urgell Sud, Imma Vila, ha explicat que "el fet de destinar el mòdul annex al diagnòstic i tractament de pacients COVID permetrà recuperar en cert grau l’activitat habitual a consulta, cosa que suposarà un alleujament per als professionals després de mesos amb els espais limitats a causa del virus".

A la Seu d’Urgell, el director de l’EAP, Sergi Duaigües, ha destacat que "l’annex és molt ben rebut, ja que deslliurarà consultes al CAP per poder dur a terme les tasques habituals". Duaigües també assenyala que "el mòdul facilitarà la ventilació, ja que a l'equipament urgellenc no hi ha finestres i quan s'atén un pacient amb la COVID-19 s'ha de clausurar la consulta durant unes hores, amb la qual cosa encara es perden més espais.”

Durada dels mòduls

L’ús dels espais addicionals es preveu que tingui una durada de dos a quatre anys. La seva distribució s’ha basat en la capacitat dels centres de poder separar circuits d’activitat de pacients amb sospita de COVID i en la disponibilitat d’un espai exterior proper que compleixi els requisits necessaris per acollir una instal·lació d’aquestes característiques.

Pla d’Enfortiment de l’Atenció Primària

El desplegament de mòduls s’emmarca en el Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària, que va més enllà de l’impacte que genera la COVID-19, i que suposa una inversió de 910.000 euros a l'Alt Pirineu i Aran. L’objectiu del pla és "millorar l’accessibilitat i els processos d’una peça fonamental del sistema públic de salut com és l’atenció primària, augmentar-ne la resolució i atendre bé la cronicitat", ha manifestat l'adjunt a la Gerència de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes.

El pla inclou un seguit d’accions i mesures estructurals i de futur, com la incorporació de 24 professionals de diverses especialitats que ja ha tingut lloc entre finals de l’any 2020 i principis del 2021, i que ajudarà a atendre l’augment de la demanda en aquest àmbit fonamental del sistema sanitari. La incorporació dels professionals va lligada a una nova forma de treballar i a una reorganització de funcions de tots ells, per tal de potenciar rols assistencials i alliberar els sanitaris de tasques administratives. Al CAP d'Oliana ja s'han incorporat dues persones, mentre que al de la Seu hi treballen 5 professionals més.

A més, el pla inclou implantar noves eines tecnològiques per guanyar accessibilitat telefònica i digital, optimitzar i redefinir processos de treball per ser més resolutius, i habilitar espais de treball dins i fora dels CAP per afrontar l’actual situació de pandèmia.

Millorar l’atenció al pacient crònic és un altre dels pilars del nou model d’atenció primària que es planteja. En aquest sentit, es posarà en marxa un programa específic d’atenció a la cronicitat que contribuirà a reduir les visites a urgències i les hospitalitzacions evitables d’aquest grup d’usuaris i que anirà acompanyat d’un programa de suport assistencial a les residències.

  • Imma Vila i Miquel Abrantes, en un moment de la instal·lació del mòdul al costat del CAP d'Oliana (Foto: Departament de Salut)
  • Instal·lació del mòdul a Oliana
  • Instal·lació del mòdul a la Seu d'Urgell (Foto: Departament de Salut)

Mostrar formulari de contacte