Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Instal·lades 15 noves menjadores per a ocells al Parc del Valira de la Seu d’Urgell

Instal·lades 15 noves menjadores per a ocells al Parc del Valira de la Seu d’Urgell

Enguany també s’ha ampliat el nombre de caixes-niu al mateix parc, amb un total de 15. Al Parc Olímpic del Segre n’hi ha actualment 8
Col·locació de menjadores al Parc del Valira (Foto: Ajuntament de la Seu)
20/12/2018 19:05

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha instal·lat al Parc del Valira un total de 15 menjadores per a ocells. L'objectiu és facilitar punts d’alimentació durant la tardor i l’hivern a espècies protegides que estan presents al l'espai natural o als voltants, tenint en compte que és una època en què escasseja l’aliment. Al mateix parc també s'ha ampliat enguany el nombre de caixes niu. Actualment n’hi ha 15, mentre que al Parc del Segre se n'han col·locat 8.

Durant les visites setmanals que es realitzen per reposar l’aliment a les menjadores, els tècnics han constatat que n’han fet ús ocells com la mallerenga carbonera, la mallerenga blava, el pica-soques blau, la cadernera, el lluer, el durbec i el pit-roig.

Cal recordar que les menjadores es van començar a col·locar al Parc del Valira l’any 2015. Els útils es retiren durant la primavera i l'estiu, ja hi ha aliment abundant, i així s’evita el seu deteriorament. Aquestes menjadores complementen les caixes niu que també es van instal·lar el mateix any en aquest espai ciutadà i al Parc del Segre l’any 2013.

Espècies que se'n beneficien

Com a curiositat, els serveis tècnics destaquen la troballa de quatre ratpenats en una caixa niu, que utilitzaven com a refugi diürn, i potser també d’hivern. Val a dir que una caixa niu específica per a ratpenats s’ha col·locat a prop d'on se'n va detectar la seva presència, per tal que l’ocupin aquests i d'altres individus. A banda de les menjadores per a ocells, també se n'han instal·lat per a esquirols, una espècie present al parc i fàcil d’observar.

Les espècies a les que està afavorint, tant amb les menjadores com amb les caixes niu, són aus que estan protegides per llei, que nidifiquen en cavitats, beneficioses per la seva dieta insectívora i que no formen estols ni colònies de reproducció i, per tant, no generen molèsties. A més a més, són ocells que toleren la presència dels humans.

Recurs pedagògic i científic

El Parc del Valira és una de les zones verdes més grans de la Seu, i el seu arbrat, l’aspecte natural i la proximitat al riu Valira fa que sigui un espai verd amb una rica comunitat de moixons. No cal dir que aquesta actuació permet, a banda de facilitar llocs per niuar  o punts d’alimentació, promoure la natura entre la població local, ja que facilita l’observació d’ocells, essent també un recurs pedagògic i científic per a les escoles.

Mostrar formulari de contacte