Instal·len al Montsec un telescopi construït per la NASA
El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha presidit la inauguració d'un nou telescopi al Parc Astronòmic del Montsec. Es tracta d'un aparell que forma part d'una sèrie molt limitada de telescopis que la NASA va construir fa mig segle, al qual s'han afegit els últims avenços tecnològics. Es caracteritza per la seva gran amplitud en el camp de visió, rastrejar nous planetes fora del sistema solar i observar deixalles espacials.
Huguet ha dit que el telescopi es pot situar, pel que fa a categoria, darrera del Sincrotró o del Super Computador. L'aparell pertany ara a l'Observatori Fabra de Barcelona i és propietat de la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona.
Aquest nou telescopi permetrà a aquesta institució gaudir del cel lliure de contaminació lumínica del Montsec en lloc dels cels plens de llum que els ofereix la ciutat de Barcelona i que impossibiliten les operacions científiques de l'Observatori Fabra, situat al Tibidabo. Així ho ha explicat el president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, Rafael Foguet.
Fernando Beliza, del Real Instituto i Observatorio de la Armada, ha comentat que l'instrument prové d'Andalusia, on va estar en funcionament entre els anys 60 i 70, i dels Estats Units, on s'ha restaurat una part. El telescopi forma part d'una sèrie de 12 exemplars que la NASA va construir durant la guerra freda per fer el seguiment dels primers satèl·lits llançats a l'espai.
El seu gran camp de visió permetrà veure milions d'estrelles alhora. L'aparell és ideal per localitzar nous planetes extrasolars i elements perillosos, com asteroides pròxims a la Terra i restes de satèl·lits abandonats. Per aquest motiu, els responsables de l'observatori Fabra de Barcelona l'han ubicat al Montsec d'Ares, a 1.500 metres d'altura, on es pot visualitzar el cel menys contaminat de Catalunya. A partir de l'octubre el telescopi ja funcionarà a distància, tot i que més endavant es robotitzarà.
IV Congrés Internacional d'Espais Naturals de Cel Fosc
El vicepresident primer del Consorci del Montsec, Miquel Pueyo, en la inauguració del nou telescopi Fabra-Roa junt a l'Observatori Astronòmic del Montsec, a Sant Esteve de la Sarga, ha anunciat que el Parc Astronòmic del Montsec acollirà l'any 2011 el IV Congrés Internacional d'Espais Naturals de Cel Fosc, que reunirà experts de tot el món. Es tracta d'un simposi internacional, avalat per la UNESCO, que l'any que ve organitzarà el Consorci del Montsec. Així es va decidir a Lastovo (Croàcia) el passat 10 de setembre en la cloenda de la tercera edició d'aquest Congrés en què el Parc Astronòmic del Montsec hi ha estat present els dos darrers anys.
Segons el vicepresident primer del Consorci del Montsec, Miquel Pueyo, l'organització d'aquest simposi internacional, 'és un reconeixement a la gran tasca que s'està duent a terme des del Consorci del Montsec', ens creat pel Govern de la Generalitat, la finalitat del qual és aplicar un projecte de desenvolupament territorial en aquesta zona de Catalunya, aprofitant les seves aptituds i potencialitats. 'Hem ensenyat al món que el nostre cel és únic i, no només això, sinó que l'hem posat a l'abast de la divulgació i de la recerca, al mateix temps que hem contribuït a crear un turisme amb valor afegit que ens situa dins del mapa pels nostres valors naturals. El Montsec ja és al món i té una gran oportunitat per al seu desenvolupament socioeconòmic. Allò que ens fa únics, ens ha de fer grans', ha afirmat Pueyo.
El Montsec té el cel més fosc de Catalunya, amb unes mesures que indiquen que és fins a 80 o 90 vegades més fosc que el cel de la ciutat de Barcelona. De manera que es pot considerar un cel natural i lliure de contaminació lumínica, com així ho reflecteix la llei catalana de la Contaminació Lumínica que el defineix com a punt de referència i classifica tots els municipis.