Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Integra Pirineus compleix deu anys d'activitat a la Muntanya d'Alinyà

Integra Pirineus compleix deu anys d'activitat a la Muntanya d'Alinyà

Al llarg de la darrera dècada, la fundació ha treballat per promoure la inserció social i laboral de persones en risc d'exclusió, especialment en l'àmbit de la salut mental. En aquest temps se n'ha extret més de 21.000 tones de fusta, s'ha produït 10.000 tones de biomassa i s'ha treballat en 409 hectàrees de la finca privada
Activitat de gestió forestal a la Muntanya d'Alinyà (Integra Pirineus)
17/01/2022 18:25

La Fundació Privada Integra Pirineus compleix una dècada d'activitat a la Muntanya d'Alinyà. Al llarg d'aquests anys s’han posat en marxa diversos projectes amb un objectiu comú: promoure la inserció social i laboral de persones en risc d’exclusió, especialment aquelles que tenen una discapacitat intel·lectual o trastorns de salut mental.

El treball forestal ha tingut un paper cabdal en aquesta col·laboració, perquè ha permès inserir un gran nombre de persones, tant en l’àmbit laboral com social, tot oferint-los un treball remunerat i digne. Aquesta labor ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Catalunya La Pedrera, propietària de la finca privada d'Alinyà, que permet desenvolupar-hi la tasca forestal tot cedint-ne la gestió de l’aprofitament i millora forestal a Integra Pirineus.

Aquesta col·laboració "ha permès desenvolupar una gran tasca en l’àmbit social i mediambiental", expliquen des de l'entitat urgellenca, que queda reflectida en xifres: 21.400 tones de fusta extretes i 10.000 de biomassa produïda, 7.000 jornals invertits -amb una mitjana de 4-5 persones treballant de forma diària- i més de 50 treballadors en aquests 10 anys. S’han executat 409,21 hectàrees mitjançant diversos tipus d’actuacions com ara tallades selectives, franges de prevenció contra incendis o arranjaments de camins, entre d'altres.

La Muntanya d’Alinyà és la finca privada més gran de Catalunya i un escenari únic, des d’on la plantilla d’ Integra Pirineus extreuen la fusta "per garantir un creixement saludable del bosc" i vetllen per la conservació i la millora de la biodiversitat de l’ecosistema. També duen a terme tot el procés per a l’obtenció de la biomassa, del bosc a la llar, mitjançant diverses tasques: fan l’aprofitament sostenible de la muntanya, transporten la fusta al terreny d’assecat, la trituren, l’emmagatzemen i posteriorment la distribueixen i la subministren amb un contenidor pneumàtic.

Integra Pirineus subministra estella d’origen forestal a diversos equipaments públics i privats del Pirineu, entre els quals destaquen ajuntaments, habitatges, allotjaments turístics, centres esportius i hospitals. Des d'aquest projecte valoren que "teixir complicitats amb la Fundació Catalunya La Pedrera proporciona les eines necessàries per seguir afrontant de manera eficient aquest repte comú: oferir un treball digne com a eina d’inclusió". I, finalment, "que les persones en risc d’exclusió puguin desenvolupar un projecte de vida de manera autònoma". Pel que fa a Catalunya La Pedrera, els projectes d'aquesta Fundació creen ocupació per a persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social "que així reben una oportunitat social i laboral".

Mostrar formulari de contacte