Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Integra Pirineus endega un pla pilot d'assistència a persones amb discapacitat de l'Alt Urgell

Integra Pirineus endega un pla pilot d'assistència a persones amb discapacitat de l'Alt Urgell

El suport començarà atenent una desena d'habitants de la comarca amb l'objectiu de millorar-ne l'autonomia en la seva vida diària
Presentació del pla pilot d'Assistència Personal a l'Alt Urgell (Integra Pirineus)
07/10/2022 12:15

La Fundació Privada Integra Pirineus amplia la seva activitat i endega un pla pilot d'assistència personal a l'Alt Urgell, amb el projecte 'Viure una vida escollida'. El nou suport s'adreça a persones amb discapacitat i es durà a terme mitjançant la figura de l’Assistent Personal (AP), un recurs públic contemplat a la llei 39/2006 de dependència per ajudar aquest col·lectiu en diferents àmbits de la seva vida.

Des d'Integra Pirineus han assenyalat que aquest tipus de suport encara és "poc conegut a Catalunya". L’AP s’encarrega de donar suport i ajudar en les activitats del dia a dia de les persones que, per les seves condicions, presenten dificultats o no poden realitzar-les per elles mateixes. La seva missió és fomentar els projectes de vida independent, perquè la mateixa persona pugui escollir com, quan i on rebre els suports de l’AP, tot fomentant així la seva autodeterminació.

Aquesta eina, hi afegeixen, "posa en valor els conceptes de vida independent, entesa com a dret de la persona amb discapacitat per desenvolupar la seva personalitat de manera lliure, i de presa de decisions sense dependre d’altres persones". 

Els suports poden donar-se en la vida diària, com ara en l'acompanyament en la presa de decisions, acompanyaments mèdics, escolars o formatius; tasques amb l’administració o bé activitats d’oci, entre d'altres. També poden donar-se en la vida a la llar, com a suport en la planificació de la compra setmanal, les tasques de neteja de la llar, ús d’electrodomèstics o preparació i la presa de medicaments, a més d'altres contextos on la persona consideri que necessita un acompanyament per desenvolupar-se.

De moment, el projecte s’adreçarà a un grup de 85 persones amb la situació de discapacitat i dependència reconeguda a l'Alt Urgell. Durant la seva execució es preveuen sessions informatives adreçades a la població, amb l’objectiu d’impulsar la figura de l’AP i que es conegui el recurs i la via d’accés per a sol·licitar-lo. També es faran trobades amb els recursos i serveis de la zona per detectar les necessitats del col·lectiu i treballar de manera coordinada per donar-hi una resposta ajustada. El projecte és impulsat per Fundació La Caixa i finalitzarà el març del 2023.

La Fundació Privada Integra Pirineus és una entitat creada a l’Alt Urgell l'any 2011, que té per objecte "contribuir a la inserció social i laboral de persones en situació de risc d’exclusió social, amb especial atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn de la salut mental.

Mostrar formulari de contacte