Intercanvi d'habilitats i temps a la Seu d'Urgell
El Banc del Temps es dóna a conèixer al mercat setmanal L'activitat promocional s'inclou en la Setmana dels Nous Usos del Temps, organitzada per la Diputació de Lleida a iniciativa de la Xarxa d'Agents d'Igualtat
Fer sabó per a la rentadora, visites guiades a Coll de Nargó, fer joguines amb material reciclat, fer ganxet, arteràpia, explicar contes a infants o massatges shiatsu, són alguns del serveis que ofereixen els socis del Banc del Temps a la Seu d'Urgell. Una iniciativa municipal que compta amb una quarantena de socis disposats a invertir el seu temps i les seves habilitats als seus conciutadans. El Banc del Temps va obrir fa mig any i des de l'ajuntament es valora com un èxit "rotund", tot i que ha costat d'arrencar. Els últims mesos s'han intercanviat més d'una cinquantena d'hores.
Segons informa l'ACN, la Pepa, una jubilada de més de seixanta anys, amb un 47% de minusvalidesa al cos, és una de les sòcies més actives del Banc del Temps de la Seu. De professió cuinera, ofereix tota classe de menjars per endur i pastissos als altres socis. Però a més d'oferir moltes hores, també en consumeix. Així ha aconseguit que li arreglin l'ordinador, que li busquin el gat que s'escapa de casa o que la portin cada dissabte a la piscina municipal on fa teràpia.
La iniciativa, que va sorgir fa uns mesos des de la regidoria de Serveis Socials de l'ajuntament, "encara ha de madurar", segons explica la tècnica municipal, Urgell Escribà, que afegeix que, tot i això, el balanç és "satisfactori", tant pel nombre de socis que té el banc com per les hores intercanviades.
Per exemple, la Florencia és una noia argentina que fa uns mesos que viu a la Seu. En conèixer la iniciativa s'hi va apuntar. Ella ofereix massatges shiatsu, una tècnica de medicina xinesa, i doula, un acompanyament en l'embaràs i la lactància. Tot i que no ha bescanviat gaires hores, valora positivament l'experiència ja que li ha permès integrar-se en la vida social de la ciutat.
Un altre soci del Banc del Temps és en Lluís, de professió hostaler. Ofereix serveis ben apartats del seu camp professional, com poden ser nocions de mecànica de vehicles o de tècnic informàtic. Aquest servei ha estat dels més sol·licitats per la resta de socis. Per en Lluís ser soci del Banc del temps és "consumir menys i fugir una mica del capitalisme".
Promoció del Banc del Temps
El Banc del Temps de la Seu d'Urgell s'ha donat a conèixer aquest matí en una parada al mercat setmanal amb l'objectiu de fer arribar tota la informació del seu funcionament i de com participar-hi. El Banc del Temps és una innovadora proposta que té com a objectiu incentivar als urgellencs a intercanviar serveis.
Aquesta acció s'emmarca dins 'La setmana dels usos del temps', promoguda pels Agents d'Igualtat de la Diputació de Lleida, on també hi destaquen xerrades informatives sobre aquest projecte d'intercanvi entre ciutadans, empreses i institucions. Les xerrades tindran lloc demà dimecres 9 de juny al casal de joves a l'Escorxador i el proper dijous 10 de juny a l'Esplai de la Gent Gran, a les cinc de la tarda.
Recordem que el Banc del Temps de la Seu funciona des de fa mig any, i actualment ja compta amb un total de 33 socis que s'han intercanviat més de 40 hores de servei. D'aquests 33 socis, 30 són particulars, mentre que 2 són associacions (una de caire social i l'altra, cultural) i 1 empresa de disseny. Els 33 socis s'han intercanviat diversos serveis que van des de l'assessorament informàtic, cuinar, acompanyar a persones grans a fer gestions, fins a classes de mecànica, cosir, fer la compra, fer treballs de fusteria o explicar contes.
L'hora, l'única unitat de valor
Per participar com a soci en el Banc del Temps, primer de tot cal donar-se d'alta a l'Oficina del Banc del Temps situada a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell on les persones, empreses o entitats que hi vulguin participar signen un full de compromís com a soci. El soci rep un talonari d'hores que haurà d'anar lliurant a les persones de qui rebi algun servei. De la mateixa manera, quan aquest ofereixi serveis, el receptor li lliurarà un taló. De tot aquest procés, en fa un curós seguiment la mateixa Oficina del Banc del Temps.