Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Interior apel·la novament a la responsabilitat dels boletaires per frenar l'augment de rescats

Interior apel·la novament a la responsabilitat dels boletaires per frenar l'augment de rescats

Aquest començament de tardor ja se n'ha hagut de fer més de 40, amb el Berguedà (13), el Ripollès (10) i l'Alt Urgell (4) com les comarques on n'hi ha hagut més. Davant l'increment d'afluència i d'imprudències, els Bombers demanen seguir els consells elementals pel que fa a meteorologia, orientació o material que cal portar
Un helicòpter de rescat del GRAE, al Moixeró (Bombers Generalitat)
21/10/2021 18:50

El Departament d'Interior de la Generalitat ha emès aquest dijous un comunicat en què fa "una crida als boletaires perquè adoptin mesures de seguretat bàsiques al bosc", davant de l'augment de rescats que s'ha experimentat en el que va de tardor. La conselleria, de la qual depenen Bombers i Mossos d'Esquadra, recorda que "Catalunya té una llarga tradició boletaire" i que "els darrers anys s’ha constatat que és una activitat que cada cop atrau més persones", però que "els Bombers de la Generalitat veuen com augmenten els serveis per buscar boletaires perduts o accidentats a la muntanya"

Així, Interior ha informat que aquest començament de tardor, en tot just un mes, ja han hagut de fer més d'una quarantena de sortides per rescatar boletaires; concretament, 43 a data d'avui. Les tres comarques amb més actuacions han estat el Berguedà (13), el Ripollès (10) i l'Alt Urgell (4). Mentrestant, a la Cerdanya, el Pallars Jussà, Osona, la Garrotxa i la Conca de Barberà s'ha fet 2 rescats en cada cas. Els 6 restants han estat al Solsonès, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Moianès, la Noguera i la Selva, amb un servei en cada comarca.

Davant d’aquest augment de les imprudències a l'hora de moure's pel bosc amb seguretat, els Bombers recorden que cal adoptar mesures elementals "per evitar que la sortida a la natura acabi amb un mal tràngol", ja que perdre's en una zona de difícil accés pot derivar en accidents, situacions d'hipotèrmia o fins i tot la mort.

Consells bàsics

Entre les mesures que cal seguir per evitar problemes, destaquen el fet de no sortir quan s’esperi mal temps i fer seguiment de la situació meteorològica, vestir de colors vius o dur una armilla reflectant, anar ben calçats i dur roba d’abric; agafar aigua i alguna cosa de menjar, informar amics o família d’on estarem i ser conscients d’allò que la nostra forma física ens permet. També recorden la importància de memoritzar punts de referència a l’entorn, com poden ser camins, barrancs o el lloc on s’ha estacionat el vehicle. A més, cal recordar que ara el dia s'escurça i que per tant cal planificar bé l'hora de tornada.

Els telèfons mòbils amb accés a internet poden ser de molta utilitat si ens allunyem del grup o hem perdut de vista els punts de referència. Per això, és important no sortir de casa sense el telèfon, i tenir-lo ben carregat, perquè resultarà de gran utilitat per donar informació als Bombers per facilitar la recerca i compartir la ubicació. A més, cal tenir molt present que es pot contactar amb el telèfon únic d’emergències, el 112, encara que no disposem de cobertura. Si la trucada es fa a través de l'aplicació gratuïta My112, permet geolocalitzar-la.

Els Agents Rurals recorden que cal tenir cura de l’entorn

De la seva banda, el Cos d’Agents Rurals també fa una crida als visitants a anar al bosc amb cura, i hi afegeixen que cal collir només les espècies que es coneguin molt bé ja que n’hi ha de molt tòxiques que es poden confondre fàcilment amb els bolets comestibles i poden arribar a ser mortals. És el cas, per exemple, del rovelló (comestible) i la lletraga (tòxic); o dins de les Amanites, l’ou de reig (comestible) i l’amanita fal·loides (letal) que acostumen a sortir al mateix lloc.

La policia mediambiental recorda també als boletaires que, amb l’objectiu de no malmetre l’entorn, cal collir els bolets amb cura i no fer malbé el substrat amb rasclet. També aconsellen dur els bolets que s’hagin collit en un cistell airejat per tal d’afavorir la dispersió d'espores i, per tant, que surtin nous bolets.  

Els Agents Rurals, a més, subratllen que no es pot aparcar en camps, prats i entrades de camins, sota amenaça de sanció. I fan incidència especialment en el fet que cal no obstaculitzar el pas de vehicles d’emergències ni de tractors de veïns de la zona.  També alerten que en un entorn natural hi conviuen fauna domèstica i salvatge i que cal respectar els ramats, mantenir-hi una distància de seguretat i  evitar espantar-los o fer sorolls innecessaris.

Finalment recorden que sempre que sortim a la natura, cal deixar el bosc net i endur-se qualsevol deixalla que s’hagi pogut generar.

CONSELLS DE SEGURETAT PER A BOLETAIRES

 • No sortir quan s’esperi mal temps i fer seguiment de la situació meteorològica
 • Vestir de colors vius o dur una armilla reflectant
 • Anar ben calçats i dur roba d’abric
 • Emportar-nos aigua i alguna cosa de menjar
 • Informar amics o família del lloc on ens estarem
 • Ser conscients de la nostra forma física
 • Malgrat ser una activitat que concentra la mirada a terra, és molt important agafar punts de referència a l’entorn; camins, barrancs, lloc on s’ha estacionat el vehicle, etc. 
 • Recordar que a la tardor els dies s’escurcen i es fa fosc abans. Així que cal estar pendents del rellotge. 

 

CONSELLS EN LA RECOL·LECCIÓ

 • per evitar intoxicacions, cal collir només les espècies que conegueu molt bé 
 • cal collir els bolets amb cura i no malmetre el substrat amb rasclet, per no malmetre l’entorn
 • dur els bolets que s’hagin collit en un cistell airejat per tal d’afavorir la dispersió d'espores i, per tant, que surtin nous bolets
 • no es pot aparcar en camps, prats i entrades de camins.
 • no obstaculitzar el pas de vehicles d’emergències ni de tractors de veïns de la zona. 
 • Deixar el bosc net i endur-se qualsevol deixalla que s’hagi pogut generar
 • Recordar que en un entorn natural hi conviuen fauna domèstica i salvatge i que cal respectar els ramats, mantenir-hi una distància de seguretat i  evitar espantar-los o fer sorolls innecessaris

Mostrar formulari de contacte