Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Interior formarà en cultura i llengua aranesa els Mossos d'Esquadra destinats a la Val d'Aran

Interior formarà en cultura i llengua aranesa els Mossos d'Esquadra destinats a la Val d'Aran

05/11/2008 10:37

El Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació (DIRP) té previst formar en cultura i llengua aranesa els Mossos d'Esquadra i el personal del Departament que estigui destinat a la Val d'Aran. Es tracta d'un programa dissenyat pels serveis territorials del DIRP a l'Alt Pirineu i Aran, que té com a finalitat desenvolupar accions per a fomentar la utilització de la llengua occitana entre el personal dels diferents organismes i camps d'actuació que depenen del Departament: professionals de la policia, de protecció civil i personal administratiu, entre d'altres.

En primer lloc s'elaborarà un pla d'acollida i de formació per al personal i agents de policia que comptarà amb sessions formatives d'introducció a la història i llengua d'Aran. Així mateix, es faran cursos reglats de nivell oral bàsic de llengua occitana per als agents de l'ABP Val d'Aran i possiblement també cursos reglats de nivell elemental.

D'altra banda, s'adaptaran els formularis i la documentació que genera el Departament com són formularis interns, fulletons i tríptics informatius adreçats a la població; tot plegat en occità. A més a més, es donarà suport lingüística a la documentació adreçades a les diferents administracions d'Aran.

Pel que fa a les denúncies que arribin als mossos de l'Aran, també es donarà suport lingüístic per a la interpretació o traducció. Així mateix, també es traduirà el web del DIRP, amb la implementació a la Intranet d'Interior, o al mateix web, d'un servei de consultes lingüístiques en línia i de vincles cap a les eines que ofereix Internet en la nostra llengua.

Per últim, es traduiran les campanyes institucionals i de publicitat; es donaran a conèixer els recursos lingüístics que hi ha en llengua occitana i que poden fer servir els professionals del Departament i s'elaborarà un lèxic-vocabulari específic per a les necessitats a l'Aran amb terminologia administrativa i jurídica, de seguretat ciutadana, i de circulació, entre d'altres.

Mostrar formulari de contacte