Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Interior posa a prova l'AEROCAT amb un simulacre a l'aeroport Pirineus-La Seu

Interior posa a prova l'AEROCAT amb un simulacre a l'aeroport Pirineus-La Seu

Més d'un centenar d'efectius dels cossos d'emergències i una vintena de voluntaris han participat en el simulacre El conseller Felip Puig hi ha assistit com a director del pla d’Emergències Aeronàutiques

21/10/2011 13:44

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat, conjuntament amb Aeroports de Catalunya, ha realitzat aquest divendres al matí un simulacre d'emergència aeronàutica a l'aeroport Pirineus-La Seu d'Urgell. En l'exercici hi han participat un centenar d'efectius de la DGPC, els Bombers de la Generalitat, el Sistema d'Emergències Mèdiques, els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil, la Creu Roja, i membres de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya i del Jutjat de Guàrdia de la Seu d'Urgell.

El simulacre s'ha realitzant seguint la normativa de l'Organització d'Aviació Civil Internacional i atenent a la nova legislació que obliga als gestors d'una instal.lació aeroportuària a tenir un pla d'emergències.

El simulacre ha estat seguit pel conseller d’Interior, Felip Puig, que és el director del Pla AEROCAT, i per altres autoritats com l’alcalde de La Seu d’Urgell, Albert Batalla; l’alcalde de Montferrer i Castellbò, Jordi Calvet; l’alcalde de Ribera d’Urgellet, Antoni Capdevila; el director general de Protecció Civil, Manel Pardo; i el director general de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, Jordi Gassió. També hi han assistit com a observadors alts càrrecs de l’administració del Principat d’Andorra

El conseller Puig ha destacat la importància d’aquest tipus de simulacres “que posen en tensió tots els protocols que tenim previstos i ens permeten fer una valoració critica del seu funcionament". I ha afegit: "Aquests protocols no serveixen per estar guardats en calaixos, sinó per fer exercicis no només teòrics i fer una revisió crítica per tal de millorar-los i actualitzar-los".

Així mateix, el conseller ha subratllat el fet que “la gent ha de saber que estem preparats i que la cadena d'excel·lència funciona: la prevenció, la reacció i resposta i, finalment, la recuperació". Finalment, Puig ha volgut remarcar la idoneïtat d’haver realitzat aquest simulacre a l’aeroport de La Seu d’Urgell, “que aviat començarà a tenir mes activitat" i, per tant, "hi haurà més risc en el seu funcionament".

Els objectius generals del simulacre són comprovar el funcionament dels protocols d’avisos i comunicacions entre els cossos operatius actuants, posar a prova les accions que els serveis d’emergències realitzarien en cas d’un accident real, i la coordinació dels diferents serveis d’emergències durant el sinistre entre ells i amb els responsables de l’Aeroport per guanyar eficàcia, rapidesa en la resposta i detectar possibles desajustos o duplicitats.

Escenari del simulacre

Arran de l'emergència aeronàutica s'han activat el Pla d'Autoprotecció (PAU) de les instal.lacions de vol i el Pla Especial per a Emergències Aeronàutiques de Catalunya, AEROCAT.

L’escenari del simulacre ha estat el següent: una aeronau amb 15 passatgers ha detectat una anomalia en el tren d’aterratge i ha notificat l’emergència al Responsable d’Operacions de l’Aeroport. Immediatament, s’ha declarat l’Alarma general del PAU de l’Aeroport i s’han iniciat els avisos protocol·litzats interns i externs, és a dir, s’han mobilitzat tots els recursos disponibles.

Els Bombers de la Generalitat s’han ubicat al lloc preparats per intervenir, han estès escuma per facilitar l’aterratge i llavors s’ha donat l’avís a l’avió que s’autoritzava l’aterratge forçós. Un cop produït l’aterratge forçós, s’ha produït un vessament del combustible dels dipòsits posant en perill els passatgers. A partir d’aquí s'han desenvolupat les accions de cada grup actuant.

En l'exercici han participat 22 voluntaris que han fet els papers de ferits, il·lesos i familiars. En concret, hi han intervingut col.laboradors de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Puigcerdà, del grup Estripagecs Teatre de la Seu d’Urgell, del Grup de Teatre Trobada de Montferrer i Castellbò, de la Creu Roja i de Sant Hospital de la Seu d’Urgell.

En l'operatiu també s’han habilitat zones específiques i aïllades dins les instal·lacions de l’aeroport, com ara la sala de crisi (direcció operativa) ¡ el Centre de Comandament Avançat (a la unitat mòbil de Protecció Civil). També s'ha adequat una sala d’il·lesos pels afectats, una zona sanitària pels ferits (Punt Mèdic Avançat) i una sala de familiars, com es faria en un cas real.

Conclusions del simulacre

El balanç del simulacre ha estat d’1 mort, 4 ferits greus evacuats a diferents hospitals, 1 ferit lleu i 6 persones que han necessitat diferents atencions.

La DGPC ha fet una primera valoració positiva de l'exercici, en el que hi ha hagut una bona coordinació entre els cossos operatius i una comunicació fluïda entre els efectius a peu de pista i el centre de comandament avançat que s’ha constituït a la Unitat Mòbil de Protecció Civil, que informava a les autoritats de l’evolució de l’emergència. Els temps de resposta dels diferents cossos operatius i el seu desplegament in situ han estat dins dels paràmetres d’un accident d’aquest tipus.

  • Simulacre aeroport 2
    Simulacre aeroport 2
  • Simulacre aeroport 3
    Simulacre aeroport 3
  • Simulacre Aeroport 1
    Simulacre Aeroport 1

Mostrar formulari de contacte