Intervenció arquitectònica a l'església de Sant Joan de Caselles, a Andorra
Aquest dijous s’ha iniciat la intervenció arquitectònica a l’església de Sant Joan de Caselles, situada a la parròquia de Canillo, a Andorra, després que s’hagi detectat la presència d’humitats entre la nau i l’absis, així com d’altres patologies que cal eliminar com la presència de vegetació invasiva en els murs de la nau i el campanar o el trencament i despreniment de material de cobriment i elements decoratius de la coberta.
La intervenció, que durarà unes dues setmanes, la dirigiran els tècnics arquitectes del Departament de Patrimoni Cultural.
Sant Joan de Caselles va ser edificada entre el final del segle XI i el principi del XII. La nau i el campanar són d’estil romànic, mentre que els porxos són posteriors, probablement dels segles XVI o XVII. Sens dubte és un dels béns immoble d’interès cultural més significatius del país.
La intervenció es fa amb la voluntat de conservar i millorar aquest temple, però també per protegir els béns que hi alberga, com el retaule renaixentista dedicat a Sant Joan (1520-1550), atribuït al Mestre de Canillo, o el Crist en majestat romànic, elaborat en estuc combinat amb pintura mural. Ambdues obres d'art pateixen les humitats.
Entre els anys 1934 i 1935, l’arquitecte Cèsar Martinell, en nom dels Amics de l’Art Vell, va restaurar la coberta de l’absis, el campanar i el porxo de la façana principal. Entre els anys 1962 i 1963 es va restaurar el retaule del segle XVI, l’interior de la nau i el Crist d’estuc. Des d’aleshores el Departament de Patrimoni Cultural hi ha realitzat diverses intervencions destinades a la seva conservació.