Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Investigadors de la UAB presenten a la Seu d'Urgell noves troballes sobre l'origen de la llengua catalana

Investigadors de la UAB presenten a la Seu d'Urgell noves troballes sobre l'origen de la llengua catalana

L'acte, obert al públic, es farà aquest dilluns dia 27 al vespre a l'edifici del Seminari. Els resultats de l'estudi es publiquen en un llibre titulat 'Lletres que parlen'
Seminari conciliar de la Seu d'Urgell
24/02/2023 18:04

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona presentaran a la Seu d'Urgell els resultats de les seves noves troballes sobre l'origen de la llengua catalana, en el qual una part important dels documents més antics s'han localitzat a l'Alt Urgell. La presentació, oberta al públic, es durà a terme aquest dilluns 27 de febrer al vespre (19.00 h), a la Sala d'Actes del Seminari Diocesà de la capital urgellenca. Serà presidida per l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, i el canonge arxiver del Bisbat d'Urgell, mossèn Benigne Marquès.

Jesús Alturo, catedràtic del Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana de la UAB, i Tània Alaix, investigadora del Seminari de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica, han dut a terme al llarg dels darrers anys una recerca en què han analitzat milers de manuscrits. El treball s'ha fet en arxius i biblioteques històriques tant de Catalunya i d'Espanya com de França, Itàlia i el Vaticà, i han permès adquirir nous coneixements importants sobre les arrels del català. Els autors en donaran a conèixer els detalls dilluns a la Seu, però de moment ja n'han avançat que "els resultats d'aquest treball aporten una visió nova sobre l'origen del català, amb noves troballes sobre els testimonis escrits més antics identificats fins ara i amb els personatges que els van crear.

A l'acte previst a la Seu, a més d'aquestes conclusions, es presentarà el llibre que les recull i que des d'ara estarà disponible per a tots els lectors que en vulguin saber més. Es titula Lletres que parlen i és publicat per l'Editorial Magrana. Abans d'aquesta presentació a l'Alt Urgell, el mateix dia al matí és previst que se'n faci una altra, per als mitjans d'abast nacional, que tindrà lloca a la Biblioteca de Catalunya, a Barcelona.

Mostrar formulari de contacte