Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un estudi constata la bona salut del tritó pirinenc a Catalunya

Un estudi constata la bona salut del tritó pirinenc a Catalunya

Un equip d'investigadors de la UAB descarta la presència de fongs quitridis en una mostra de 642 exemplars. Tanmateix, l'anàlisi dels amfibis es continuarà fent en un futur per evitar l'expansió dels patògens, un dels quals sí que s'ha trobat en un punt del Pirineu
Estudi sobre la salut del tritó pirinenc
21/12/2021 20:35

Investigadors del grup de recerca de Medicina per a la Conservació de la Vida Salvatge (WildCoM) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han dut a terme un projecte de recerca per conèixer si dos fongs patògens, Batrachochytrium dendrobatidis i Batrachochytrium salamandrivorans, podrien estar presents en les poblacions del tritó pirinenc de Catalunya. Els dos fongs poden provocar quitridiomicosi en els amfibis, una malaltia global a causa del comerç d’espècies i la mobilitat humana, que ha causat l’extinció de nombroses espècies d'amfibis a nivell mundial.

En l’estudi -que té en compte que a la península ibèrica els fongs quitridis s’han localitzat principalment en les altituds més elevades,- s'han mostrejat 642 individus del tritó del Pirineu i 495 de cinc espècies més d’amfibis que cohabiten amb ell: el tritó palmat, la salamandra, la granota pirinenca, el gripau comú i el tòtil. L’estudi s'ha dut a terme en 15 zones del Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Òscar Cabezón, investigador del Departament de Medicina i Cirurgia d'Animals, que dirigeix el projecte, ha explicat que no s'ha detectat cap tritó positiu de cap dels dos fongs quitridis en les mostres analitzades. "Podem dir que les poblacions del tritó del Pirineu a Catalunya són lliures dels patògens", ha asseverat. Cabezón ha afegit que "únicament s'ha detectat Batrachochytrium dendrobatidis en el punt més oriental del Pirineu, en el límit de distribució del tritó, i en una altra espècie, el tòtil".

També la investigadora del projecte Maria Puig Ribas ha assenyalat que s'ha constatat que no hi ha un problema de salut aparent en els amfibis de les zones estudiades. Tanmateix, ha dit que la detecció d’un dels fongs en un punt del Pirineu emfatitza la importància de continuar monitoritzant aquestes poblacions, "per detectar la possible expansió del patogen i futurs problemes de salut”.

Banc de mostres

L’estudi ha permès crear un banc de mostres que servirà per realitzar futurs estudis, “essencial per poder detectar l’aparició de nous patògens”, apunten els investigadors. El següent pas consistirà en definir nous objectius per a la conservació de l’espècie. A més, el grup de treball també està duent a terme estudis poblacionals, tant del tritó pirinenc com de les altres espècies d’amfibis.

L’estudi s’ha realitzat amb el suport del programa de mecenatge de la UAB i de la Fundació Zoo de Barcelona.

Mostrar formulari de contacte