Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Ipcena demana a la ministra de Transició Ecològica que no autoritzi l'expulsió "de cap ós" del Pirineu

Ipcena demana a la ministra de Transició Ecològica que no autoritzi l'expulsió "de cap ós" del Pirineu

Els ecologistes acusen les administracions de "manipular" les dades sobre atacs a bestiar, malgrat les evidències del comportament depredador d'alguns dels exemplars

Joan Vàzquez, portaveu d'Ipcena (Foto: ACN)
Joan Vàzquez, portaveu d'Ipcena (Foto: ACN)
13/09/2019 18:15

Ipcena ha demanat per carta a la ministra de Transició Ecològica en funcions, Teresa Ribera, que rebutgi la petició per expulsar cap dels exemplars d'ós bru que actualment habiten als Pirineus. L'entitat ecologista sosté que no es donen els supòsits recollits al protocol ministerial i de les comunitats per extreure els plantígrads del Pirineu.

Segons informa l'ACN, l'entitat ecologista considera que 18 atacs a bestiar a l'Aran i al Pallars Sobirà comptabilitzats durant el 2019 en territori català és un balanç "positiu", ja que és "l'any amb més óssos al territori", amb una quarantena d'exemplars. En aquest sentit, Ipcena acusa el Conselh Generau d'Aran, la Generalitat i els governs de l'Aragó i Navarra de "manipular dades" per poder justificar la demanda per expulsar Goiat i Cachou. L'any 2018 van ser 81 els atacs d'óssos a bestiar en territori català, dels quals 11 els hauria protagonitzat Goiat. El 2017 van ser 45 els atacs comptabilitats (17 atribuïts a Goiat), i el 2016, un total de 33.

Ipcena atribueix el descens d'atacs a l'increment de les mesures de protecció posades en marxa l'any passat. Per això, l'entitat reclama que se'n segueixin implementant i que "s'obligui els ramaders a reagrupar els ramats". En el cas de Goiat, Vàzquez considera que aquest ós "ha adequat el seu comportament" i ha passat de ser "menys carnívor a més herbívor".

Reunió el dia 17

Les comunitats signants del programa Life de reintroducció de l'ós bru als Pirineus tenen previst reunir-se el dia 17 amb el Ministeri de Transició Ecològica per, entre d'altres peticions, sol·licitar l'expulsió dels dos plantígrads.

Ipcena puntualitza que extreure algun dels exemplars d'ós "suposaria una infracció molt greu de la Directiva d'Habitats de la UE" i ha recordat que l'ós bru està considerat una espècie protegida declarada en perill d'extinció. Així, l'entitat ha advertit que, en cas que s'acabés acordant l'extracció d'alguns dels plantígrads, s'estudiarà accions legals i mobilitzacions per oposar-s'hi.

Mostrar formulari de contacte