Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Ipcena rebutja l'acte de conciliació i manté les acusacions per la mort de l'óssa Aubèrta

Ipcena rebutja l'acte de conciliació i manté les acusacions per la mort de l'óssa Aubèrta

El Departament d'Agricultura i el Conselh Generau estudien presentar una querella contra l'entitat conservacionista
13/01/2015 16:41

L'entitat conservacionista Ipcena manté les acusacions contra el Conselh Generau d'Aran i el departament d'Agricultura sobre la mort de l'óssa Auberta a causa d'una presumpta negligència en l'operació per implantar-li un dispositiu de seguiment. Les dues administracions van sol·licitar un acte de conciliació, que ha tingut lloc aquest dimarts, perquè el secretari general d'Ipcena, Joan Vázquez, es retractés de les acusacions que consideren "injurioses" i "calumnioses".

Vázquez no només no se n'ha retractat sinó que ha demanat a la fiscalia que reclami a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) la necròpsia de l'óssa i que contacti amb el veterinari francès que va intervenir en l'operació per interrogar-lo, segons ha detallat l'advocat d'Ipcena, Carles López.

Joan Vázquez, que ha assistit a l'acte de conciliació tot i no estar obligat a fer-ho, es pregunta "com es possible que encara no s'hagi fet pública la necròpsia de l'óssa Auberta, quan va morir el 20 de novembre". Vázquez s'ho explica "perquè és la necròpsia la que s'ha estat manipulant per defensar els seus interessos", referint-se a les administracions. El líder d'Ipcena ha recordat que el Conselh Generau, el dia 20, va explicar que l'óssa s'havia mort per complicacions postoperatòries juntament amb l'activitat de pujar i baixar dels arbres. El dia 26, segueix, en un comunicat conjunt amb el departament d'Agricultura diuen que va morir per un fort traumatisme en la zona d'operació que li va produir una hemorràgia interna.

Per tot això, Vázquez sol·licita que el ministeri fiscal demani a Forestal Catalana les dades de contacte del veterinari francès que va intervenir en l'operació a Auberta i li pregunti si li va aplicar l'anestèsia, i per què va marxar després. Des d'Ipcena asseguren que el 9 de novembre es va operar a l'óssa amb la intervenció de dos veterinaris: la veterinària de Forestal Catalana del centre de Vallcalent i un veterinari francès especialitzat ja que havia intervingut abans altres óssos. L'anestèsia la va aplicar ell però immediatament després va marxar, "sembla ser que per desavinences amb l'equip del Conselh Generau i el departament d'Agricultura", ha explicat Vázquez.

Mostrar formulari de contacte