Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / JARC acusa Agricultura d’abandonar el control de la fauna salvatge

JARC acusa Agricultura d’abandonar el control de la fauna salvatge

El sindicat recorda que el confinament ha augmentat els danys causats per animals en llibertat. Per això, critiquen l’augment de les possibles sancions als caçadors

Un exemplar de porc fer (Foto: Medi Ambient)
Un exemplar de porc fer (Foto: Medi Ambient)
31/05/2020 18:55

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) acusa el Departament d’Agricultura de “relegar” les tasques de control de la fauna salvatge. Concretament, el sindicat agrari afirma que el Govern incompleix el compromís de posar en marxa els grups de treball per crear la Llei de Caça, de cara a prevenir els danys d’espècies en llibertat sobre finques privades agrícoles i ramaderes.

JARC ha demanat a Agricultura que faci els estudis pertinents sobre animals salvatges i sobre la seva presència en cada territori, per poder-ne fer una gestió precisa i “que no passi només per caçar a les explotacions on hi ha danys”, perquè entenen que aquests fets, tot i ser els més visibles, “són només la punta de l’iceberg” de la problemàtica amb l’expansió de fauna.

El sindicat, alhora, ha mostrat “tot el suport” als caçadors que s’han declarat en vaga en protesta per l’augment de les possibles sancions (de fins a 20.000€) en un moment en què la seva tasca esdevé més necessària al medi rural. 

Al respecte, el delegat de Fauna Salvatge de JARC, Mauri Bosch, proposa crear la figura de l’agent de control de la fauna salvatge. Bosch considera que actualment els Agents Rurals no tenen ni el personal ni els perfils professionals per fer aquesta tasca. Alhora, veu com un greuge que s’augmenti les possibles sancions a caçadors i en canvi no se sancioni els qui no respecten els senyals dels vedats de caça. 

“Situació límit”

JARC alerta que el confinament i la prohibició de la caça al llarg de les darreres setmanes han causat un fort augment de la població de porcs fers, conills i tudons, entre d’altres animals que ataquen els camps. A això hi afegeixen el “criteri ambigu” que, asseguren, ha aplicat el DARP a l’hora de permette caçar en aquesta situació excepcional.

Les prohibicions de caçar, conclouen, han portat moltes explotacions a una “situació límit”, perquè els danys a prats o a arbres fruiters en redueixen la rendibilitat, que en molts casos ja és força linitada.

Mostrar formulari de contacte