Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / JARC adverteix que cada mes tanca una explotació lletera a Catalunya

JARC adverteix que cada mes tanca una explotació lletera a Catalunya

L'entitat assegura que el preu que rep el ramader per la llet que produeix no garanteix la rendibilitat de les explotacions i insta el Govern a definir el model lleter que es vol per al país

Vaques frisones
Vaques frisones
03/06/2020 20:45

L'Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha denunciat al Departament d'Agricultura la situació "límit" en què es troben els productors de llet catalans. L'entitat assegura que el preu per litre que perceben els ramaders "fa anys que es troba per sota del que és necessari per assegurar la rendibilitat de les explotacions", i afegeix que aquest fet els representa "milers d'euros de pèrdues anuals".

Segons indica l'entitat, "cada mes un productor de llet es veu obligat cessar la seva activitat" i "en els darrers 27 anys, el 90% d'explotacions han abandonat la producció lletera a Catalunya". Tanmateix, puntualitza que s'han multiplicat per 14 els litres de llet produïts per explotació. Mentre que l'any 1992 hi havia 4.329 explotacions lleteres, en l'actualitat només 432 titulars lliuren llet crua, citant dades aportades per Agricultura.

Tenint en compte "la gravetat" de la situació del sector, JARC demana al Govern que defineixi el model lleter que vol per al país i que "aturi la imposició de càrregues inassolibles per part dels productors, com és la futura Llei d'Ordenació Ramadera, que implicarà haver de fer noves inversions a les granges".

La cap sectorial del boví de Llet de JARC, Roser Serret, també insta les Administracions competents a vetllar "perquè es facin complir els contractes lleters" i assenyala que els productors "es troben sovint en una situació de total indefensió, malgrat haver denunciat infraccions de la Llei de la Cadena Alimentària". Serret considera que "les polítiques agràries i econòmiques haurien d'estar més adreçades a promoure i protegir la producció nacional".

Els ramaders no cobreixen els costos de producció

Segons un informe de conjuntura elaborat per Agricultura, el 50,6% de les explotacions de llet catalanes tenen un cens inferior a les 100 vaques. Un 6,9% dels productors, és a dir, 30 ramaders, produeixen el 41,9% de la llet de vaca de Catalunya. La simulació de costos projectada al mes de gener del 2020, segons aquest document, estima que el llindar de rendibilitat (preu que es necessitaria percebre per la llet) se situaria en els 33,37 cèntims d'euro el litre, mentre el preu percebut corresponent al gener va ser de 32,62 cèntims d'euro/litre. "Aquest import no s'ha assolit en els darrers 5 anys", denuncia JARC.

L'organització agrària afirma que aquesta problemàtica es va constatar sobretot a partir de l'any 2000, amb l'anomenat 'càrtel de la llet'. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència va sancionar les principals indústries làcties que operen a l'Estat per vulnerar les normes de lliure competència entre l'any 2000 i el 2013, ambdós inclosos. Durant aquell període, "aquestes empreses van intercanviar informació sobre els preus de compra per abaixar el preu de la llet a pagar als ramaders, portant moltes explotacions a la ruïna", recorda JARC.

Mostrar formulari de contacte