JARC denuncia que el Ministeri d'Agricultura 'no estableix cap millora concreta' per al preu de la llet
El sindicat agrari català ha rebutjat signar el nou acord del Govern espanyol amb la indústria làctia. Els ramaders creuen que els nous ajuts proposats per Madrid i Brussel·les són com "tallar una hemorràgia amb una tireta"
JARC-COAG ha decidit no subscriure l'acord que aquest dimecres signa la ministra d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, amb representants de la industria làctia, la distribució, cooperatives i Asaja i que el sindicat considera que només serveix "per tallar una hemorràgia amb una tireta". L'organització agrària afirma que el ministeri proposa un "text còmode per a la indústria i per a la distribució, on no es concreten els compromisos que ells haurien d'assumir".
Segons ha explicat Roser Serret, cap sectorial de vaquí de llet de JARC-COAG, "l'acord és massa genèric i no estableix cap referència clara i definitiva respecte a la millora dels preus de la llet per als productors". Des de JARC-COAG lamenten que amb els ajuts que estan plantejant l'estat espanyol i la Unió Europea per al sector lleter "pretenguin tallar una hemorràgia amb una tireta".
Per això, des del sindicat rebutgen aquest "canvi en les regles del joc" amb "ajuts directes de forma temporal, i només per a uns quants ramaders". "Això no resoldrà el problema i crearà més desigualtats competitives entre productors", segons Serret.
Seguretat jurídica i preus
Com a propostes de millora de l'acord, des de JARC-COAG defensen la necessitat d'atorgar més seguretat jurídica al productor dins la cadena alimentaria i de crear una nova cadena de valor. Els ramaders catalans també reivindiquen na nova distribució dels marges i aconseguir que els beneficis arribin al productor. "El risc comercial no pot recaure només, o principalment, en el ramader" i "no es pot continuar permetent que la indústria o la distribució mantinguin el seu marge menjant-se el del productor, ja que aquesta no és una opció de futur per al ramader", segons JARC-COAG.
Una altra reivindicació del sindicat passaria per aconseguir que l'Agència d'Informació i Control Alimentaris (AICA), organisme que depèn del Ministeri d'Agricultura, i el Govern "vetllin pel correcte funcionament de la cadena alimentaria, sancionant les conductes abusives" en les negociacions comercials. Per JARC-COAG, "la responsabilitat de les administracions no s'acaba en el seu paper d'interlocutors entre parts, sinó que han de garantir el compliment de la legalitat, i defensar també el sector productiu, clarament més desprotegit".
JARC-COAG també defensa la necessitat de definir el que es considera com a 'llet tipus', "per evitar que es paguin preus ruïnosos als productors excusant-se en una diferenciació de qualitats possiblement inexistent".
Així mateix, des de l'organització agraria consideren que "convidar" a productors a crear supraestructures, és a dir organitzacions de productors (OP) sense avaluar com seria el sector si es fes el que toca per resoldre la problemàtica, "sembla posar més pressió als productors perquè els altres no hagin de fer res".