Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / JARC reclama ajuts directes per als productors de fruita afectats per les gelades

JARC reclama ajuts directes per als productors de fruita afectats per les gelades

L'entitat demana revisar les assegurances pel fred perquè "no responen a la nova realitat del canvi climàtic". A més de la plana de Lleida, entre les àrees més colpejades per l'episodi d'aquests darrers dies hi ha el Pallars Jussà

Un camp de fruiters amb sistema antigelada a Corbins (Foto: ACN)
Un camp de fruiters amb sistema antigelada a Corbins (Foto: ACN)
07/04/2022 14:15

JARC reclama ajuts directes per als pagesos d'explotacions fruiteres afectats per les gelades, sobretot per injectar liquiditat als productors de fruita dolça i fruita seca, que són els cultius més perjudicats. Segons el Departament d’Acció Climàtica, només al pla de Lleida les baixes temperatures durant tres jornades consecutives han provocat danys en 50.000 hectàrees de cultius, però cal sumar-hi també els que han patit altres zones productores entre les quals hi ha el Pallars Jussà i alguns municipis de la resta del Pirineu, a més de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.  

Tot i els esforços dels pagesos que han passat nits en vela per gestionar els sistemes de protecció antigelada, JARC afirma que aquests no han funcionat en zones on les temperatures van descendir dels  -6ºC, i alguns cultius tindran un 100% d’afectació. L'entitat agrària assenyala que alguns productors acumulen afectacions en tres collites consecutives i "ja no poden fer front a més pèrdues ni assumir més crèdits". Així mateix, JARC traslladarà al Departament d'Acció Climàtica i al Ministeri d'Agricultura la necessitat de revisar les assegurances pel fred perquè "no responen a la nova realitat del canvi climàtic". En el cas de gelada, "les franquícies són altes, es penalitza als més perjudicats, els que pateixen danys durant anys consecutius, i el topall assegurable en noves plantacions és baix", remarca.

Les collites més malmeses seran les d’ametlla i fruita dolça. Segons les previsions d'Acció Climàtica, a les zones amb les temperatures més baixes es preveuen pèrdues d'entre un 80% i un 100% en tots els cultius de fruita de pinyol, ametlla i pera. Fins que no passin 4 o 5 dies no es podrà saber si l'abast dels danys en la fruita serà més gran. En el cas de l'olivera, fins a l'arribada del bon temps no es podrà determinar quines branques han quedat malmeses, per poder quantificar la pèrdua de producció.

Però, a més, segons el cap de la sectorial laboral de JARC i representant de la fruita de COAG, Osvald Esteve, a causa l'espiral alcista dels costos de producció, "molts agricultors havien avançat la compra fitosanitaris i adobs per a tota la campanya, i amb una previsió de pèrdua total o molt minvada de la collita estaran totalment endeutats". Davant "la magnitud del desastre per als productors d’ametlla i fruita dolça", Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya demana a les administracions catalana i estatal ajuts directes per als productors de tots els cultius afectats per la gelada.

JARC demana canvis en l'assegurança

A banda d’agilitat en el peritatge i el pagament d’indemnitzacions, l'organització agrària reclama canvis en les condicions que ofereix Agroseguro ja que "no respon als efectes provocats pel canvi climàtic, on es succeeixen contínuament episodis de sequera, gelades i inundacions". "Els més perjudicats són aquells que pateixen aquests fenòmens meteorològics durant anys consecutius, que són penalitzats amb cada sinistre", assenyala.

Mostrar formulari de contacte