Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / JARC reclama al Govern català que defineixi polítiques agràries pròpies

JARC reclama al Govern català que defineixi polítiques agràries pròpies

L'associació agrària creu que la Generalitat ha de deixar de ser "un mer gestor de fons de la UE", i demana a Torra que vetlli pel present i futur del sector i pel relleu generacional
Vaca bruna
18/05/2020 20:10

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha instat el Govern a definir el model agrari català, segons les especificitats del territori i "deixant de fer seguidisme de les polítiques europees". Així ho ha traslladat el president de l'associació, Xavier Vela, al president de la Generalitat durant la videoconferència que Quim Torra ha mantingut aquest dilluns amb representants del sector.

JARC ha posat de manifest que el model "hauria d'estar enfocat als professionals, posant especial atenció en els joves". En aquest sentit, Vela ha recordat que actualment, la mitjana d'edat dels pagesos a Catalunya és de més de 60 anys, i hi ha hagut en els últims 20 anys un descens del 13,5% del nombre d'explotacions.

D'altra banda, l'entitat agrària considera "indispensable" un canvi de model de consum, que ha de "potenciar i valorar els productes catalans", perquè són "d'una gran qualitat i diversitat". També insta a "apostar per l'agricultura sostenible, amb un bon i efectiu aprofitament dels recursos".

Crisi del sector

Segons ha indicat Vela, el sector dels productors estava en crisi ja abans de l'estat d'alarma, però "els tractors van deixar de sortir al carrer per protestar i van sortir a desinfectar i a continuar treballant". Tanmateix, "els baixos preus continuen al camp malgrat que pugin per als consumidors", lamenta.

Així, JARC proposa començar a definir conjuntament polítiques agràries pròpies "amb dotació suficient per poder posar-les en marxa". Des de l'organització qüestionen que "el Govern es limita a gestionar els ajuts de la PAC sense iniciar línies pròpies de treball". Vela insisteix: "aquesta posició continuista i les campanyes institucionals per incentivar el consum de productes de proximitat o la incorporació de joves, no són suficients per provocar les transformacions que requereix el sector". Per això, anima el Govern a "començar a treballar aplicant polítiques pròpies per solucionar les problemàtiques agràries debatudes reiteradament al Parlament".

Zones rurals

Vela ha remarcat que l'agricultura és una activitat econòmica "molt lligada al territori" i que, per tant, "també cal actuar per millorar les condicions de vida i infraestructures de les persones que viuen a les zones rurals". Pel que fa a aquesta qüestió, JARC ha sol·licitat recursos econòmics "per a totes les competències que la Generalitat està desatenent", com ara el CadeCAT, l'òrgan que "hauria de controlar els contractes al sector alimentari i les relacions comercials abusives a Catalunya".

També ha subratllat la importància de les polítiques preventives, per evitar o minimitzar els danys provocats per temporals, aiguats i incendis. "S'hauria de destinar recursos des d'altres departaments per netejar lleres, controlar fauna salvatge o prevenció d'incendis, perquè els danys afecten a tota la societat", remarca l'organització agrària, que assenyala que "tradicionalment agricultors i la ramaders contribuïen a realitzar aquestes tasques preventives".

Mostrar formulari de contacte