Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / JARC reclama novament l'expulsió de l'ós Goiat i que la Generalitat pagui totes les indemnitzacions

JARC reclama novament l'expulsió de l'ós Goiat i que la Generalitat pagui totes les indemnitzacions

El sindicat agrari català dóna suport a la reclamació de UAGA perquè el Govern també assumeixi els danys al bestiar de l'Aragó, atès que és l'administració que va alliberar el conflictiu plantígrad
Concentració de ramaders dels Pirineus, a Llessui, per denunciar els atacs de l'ós (Foto: ACN)
02/08/2019 20:22

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i la Unió de Agricultors i Ramaders de l'Aragó (UAGA-COAG) han presentat un escrit al Departament de Territori i Sostenibilitat per instar-lo a realitzar les accions pertinents per a la retirada de l'os Goiat del territori aragonès i que, alhora, la Generalitat es responsabilitzi de tots els danys ocasionats o que puguin ocasionar els óssos alliberats al Pirineu els darrers anys.

Les dues entitats demanen al Govern català que adopti mesures preventives "contundents" per evitar "més perjudicis". A més a més, exigeixen que la Generalitat indemnitzi tant els ramaders catalans com els aragonesos, atès que és el responsable i impulsor de l'alliberament tant de Goiat com d'altres óssos. JARC recorda que tots dos territoris pirinencs pateixen des de fa molt de temps les conseqüències dels seus atacs. JARC dona suport als seus companys aragonesos en relació amb els danys que està patint el seu bestiar com a conseqüència de la presència de Goiat, després que aquest exemplar ha estat foragitat de diferents punts del Pirineu català i ha optar per anar cap a l'Aragó.

JARC culpa el Govern del fet d'haver-se arribat a aquesta situació de malestar al territori, i recorda que la presència de l'os Goiat "és conseqüència del programa de reintroducció d'aquesta espècie gestionada per la Generalitat", que va alliberar-lo l'any 2016 malgrat l'oposició explícita dels ramaders.

De fet, al text presentat conjuntament, les dues organitzacions han sol·licitat que "es retiri definitivament aquest ós depredador del Pirineu català i aragonès", atès que la seva presència al territori "ha ocasionat durant molt de temps i de forma reiterada innumerables danys a la cabana ramadera catalana i aragonesa".

Ambdues organitzacions agràries també demanen que la Generalitat, "com a responsable del programa de reintroducció d'aquesta espècie al Pirineu", que "adopti mesures preventives contundents" que evitin que els óssos s'acostin als ramats, així com en la reparació d'aquest, en cas de produir-se, mitjançant les corresponents indemnitzacions.

Mostrar formulari de contacte