Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / JARC veu en perill de desaparició el sector lleter de Cerdanya per l'amenaça d'abandó de Puleva

JARC veu en perill de desaparició el sector lleter de Cerdanya per l'amenaça d'abandó de Puleva

16/03/2010 11:21

El sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) s'ha fet ressò de l'amenaça de Puleva de deixar de comprar llet als ramaders de Cerdanya. JARC denuncia la "situació de desempara" en què es troba el sector, ja que tenen poques alternatives en cas que una empresa decideixi deixar de comptar amb ells.

Els ramaders cerdans produeixen 8.000 litres diaris que ara hauran de vendre a un altre comprador o bé plegar. JARC atribueix la situació actual a "una sobreoferta que dificulta trobar compradors". Cap empresa de la comarca es vol fer càrrec de la producció.

El sindicat afirma que les alternatives que es plantegen per als ramaders són "més aviat negres". Diuen que estan "lligats de peus i mans": no poden abandonar l'activitat perquè no poden vendre la quota i "no hi ha previst que s'obri cap pla d'abandonament de la producció lletera des del ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí". A la Fira de Primavera de la Seu de l'any passat, els pagesos ja van retreure a la Generalitat que se'ls exigeixi uns criteris de qualitat molt alts mentre es permet l'entrada de productes estrangers que no compleixen ni de bon tros aquests requisits.

Els representants dels ramaders demanen al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), "que prengui part i faci de mediador en el conflicte per tal d'evitar que aquestes explotacions acabin tancant portes en les pitjors condicions possibles". JARC afirma que tot i que ara hi ha excedent de llet al mercat, les previsions apunten que a partir del mes de setembre en farà falta per abastir la població mundial.

Mostrar formulari de contacte