Jaume Pueyo participa als Jocs Universitaris d'Hivern a Lake Placid
A més del fondista urgellenc, entre els convocats també hi ha l'aranesa Maria Iglesias i els esquiadors Albert Ortega (La Molina CE) i Jonás Sánchez (Copos). L'esdeveniment comença aquest dijous i s'acabarà el 22 de gener
L'urgellenc Jaume Pueyo participarà, des d'aquest diumenge, als Jocs Mundials Universitaris d'Hivern 2023, que es disputen a partir d'aquest dijous i fins al 22 de gener a Lake Placid, a l'estat de Nova York (EUA).
El fondista del CEFUC és un dels seleccionats per a l'esdeveniment per part de la Federació Espanyola (RFEDI), que hi portarà cinc esportistes, quatre dels quals són de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern. Encara en esquí nòrdic, també ha estat convocada l'aranesa Maria Iglesias (ANEC).
La primera prova d'esquí de fons serà aquest diumenge a les 5 de la tarda (hora d'aquí), amb la principal especialitat de Jaume Pueyo, l'esprint. El 20 de gener a la mateixa hora es disputarà els relleus. I diumenge dia 22 (18.00 h, hora catalana), serà el torn de la cursa amb sortida en massa. Aquestes proves tindran com a escenari el Complex Olímpic de Mount Van Hovenberg, a prop de la població de Lake Placid, que havia estat seu dels Jocs Olímpics d'Hivern de 1980.
Pel que fa a esquí alpí, entre els seleccionats hi ha el vallesà Albert Ortega Fornesa (La Molina Club d'Esports) i l'asturià Jonás Sánchez, que forma part de l'equip aranès Copos i de la Federació Catalana. Completa l'equip estatal l'aragonesa Celia Abad (Peña Guara). El programa d'alpí es durà a terme a l'estació de Wilmington i constarà d'un total de vuit proves: supergegant (aquest divendres 13 de gener), combinada femenina (dissabte 14), combinada masculina (diumenge 15), eslàlom gegant femení (dimarts dia 17), eslàlom gegant masculí (dimecres 18), Team Parallel mixt (dijous 19), eslàlom femení (divendres 20) i eslàlom masculí (dissabte 21).
Tots els convocats per l'RFEDI arriben als Jocs Universitaris després d'haver competit ja en proves FIS i de Copa d'Europa al llarg d'aquest començament de temporada. En el cas de Jaume Pueyo, també ha disputat una cursa de Copa del Món, el 17 de desembre passat a Davos (Suïssa), on va quedar 59è a l'esprint. En aquesta mateixa modalitat, aquest mes passat ha aconseguit una 4a posició a la prova de Copa d'Europa de Santa Caterina Valfurva (Itàlia) i un 9è lloc a la cursa FIS de Bessans (França).
Esdeveniment multiesportiu d'esports d'hivern
En total, en aquests Jocs Mundials Universitaris hi haurà competicions en 12 esports, tant de neu com de gel, que sumen 86 proves amb medalles en joc i la presència d'uns 2.500 esportistes de 50 països, que representen 600 universitats d'arreu del món. A més de l'esquí alpí i el nòrdic, els altres esports que hi estan inclosos són surf de neu, hoquei gel, patinatge artístic, freeski, skicross, combinada nòrdica, biatló, curling, patinatge de velocitat i salts d'esquí.
Aquests Jocs (antigament coneguts com l'Universiada) són el màxim esdeveniment multiesportiu de neu i gel del món després dels Jocs Olímpics d´Hivern. Combinen l´esport competitiu d´alt nivell amb esdeveniments educatius i culturals. Hi participen estudiants universitaris d'entre 17 i 25 anys. Les primeres trobades interuniversitàries es remunten al segle XIX i es van realitzar als Estats Units, Anglaterra i Suïssa. Això va conduir gradualment al naixement d'associacions esportives universitàries, la primera de les quals va néixer als Estats Units el 1905.
La Confederació Internacional d'Estudiants es va establir el 1919 i va ser el Comitè d'Esports d'aquesta organització el que va llançar els primers Jocs Mundials Universitaris el 1923. Des de llavors, cada cop han continuat atraient més i més participants. La Universiada d'Hivern va començar amb 98 atletes, l'any 1958 a Zell-Am-See (Àustria), i va arribar a un rècord de 2.668 participants de 52 països l'any 2013 al Trentino 2013 (Itàlia).
Pel que fa a l'equip espanyol, entre els seus millors resultats dels darrers anys hi ha la medalla d'or de Rubén Vergés en halfpipe, a Trentino 2013; la plata de Queralt Castellet en aquesta mateixa modalitat de surf de neu, a Sierra Nevada 2015; el 6è lloc obtingut aquell mateix any per la també catalana Júlia Bargalló, a la combinada alpina, i el 6è lloc assolit igualment pel basc Adur Etxezarreta al supergegant de Krasnoyarsk 2019.