Joan Talarn seguirà sent el president de la Diputació de Lleida
ERC, el PSC, UA i Pacte Local presenten el seu acord per governar la institució provincial, on es repartiran les vicepresidències. Marc Baró i Josep Ramon Fontdevila ocuparan els escons obtinguts per Esquerra al Pallars
Quant a la resta de l'organigrama, aquest dimarts els nous grups de govern han explicat que, tal com es preveia, el PSC tindrà la primera vicepresidència, la segona serà per a ERC, la tercera per a Unitat d'Aran i la quarta per a Pacte Local. Esquerra continuarà treballant bàsicament en les àrees que ja gestionava fins ara, com són Presidència i Dependents, Recursos Humans, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), el Patronat de Promoció Econòmica i l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals. Al PSC li correspondran les àrees de Cooperació Municipal i Comarcal, la de Noves Tecnologies-Centre de Procés de dades i la de Vies i Obres. Unitat d'Aran tindrà el Patronat de Turisme, i Pacte Local assumirà les Escoles Especials i altre serveis socials en coordinació amb l'àrea de Salut.
Els quatre grups també han explicat que volen crear la figura del Cap de l'Oposició, que correspondrà al grup amb major representació fora del govern, que en aquest cas serà Junts, i que tindrà dret a disposar d'un assessor.
Entesa entre els quatre grups
En la nova compareixença conjunta que han fet aquest dimarts, Montserrat Fornells, representant d'ERC a les negociacions, ha afirmat que els grups signants són els únics que poden "garantir l'equitat, la transparència i la justícia" en el repartiment de fons públics per als municipis de la demarcació. I sobre la negativa a tornar a pactar amb Junts, ha adduït que aquest grup no els va "donar una resposta clara" a l'exigència que van fer de "mantenir la governança republicana". El primer secretari de PSC a Lleida, Pirineu i Aran, Òscar Ordeig, ha assegurat que "tothom ha parlat amb tothom" i nega que s'hagi exclòs Junts, que havia denunciat que ERC no va respondre a la seva proposta. Ordeig conclou que "s'havia de triar un camí" tot i expressar el "respecte per les legítimes discrepàncies" pels partits que queden fora del govern.
En la mateixa línia, la síndica en funcions d'Aran i representant d'UA, Maria Vergés, opina que l'acord és un exemple de "gestió de la diversitat" amb partits amb "diferents ideologies però objectius comuns", que creu que passen per "la defensa del territori de la demarcació de Lleida, la més gran de Catalunya". Per Pacte Local, la vicepresidenta en funcions de la Diputació i alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, assegura que els darrers 4 anys havien tingut "una entesa molt important" amb el president i que des del PDeCAT també han sabut trobar-la amb el PSC i UA, de cara a una "gestió eficaç".
Junts lamenta que ERC impulsa "pactes antinaturals"
De la seva part, Junts ha acusat ERC i el PDeCAT d'apostar per "pactes antinaturals" a bona part dels principals ens locals de la demarcació on Junts ha estat la llista més votada, amb l'objectiu "d'aïllar-los i assegurar-se representació, de la mà dels del 155". Han al·ludit especialment als acords a què han arribat amb el PSC a Mollerussa i a Tàrrega, en aquest últim cas amb la implicació també de la CUP.
Aquesta setmana passada, el president de Junts a Ponent, Eloi Bergós, lamentava que, malgrat que Junts hagi guanyat en molts pobles i ciutats de les comarques de Lleida, i també a la Diputació, "ERC prefereixi pactar amb el PSC". Bergós creu que la majoria de la població, tant de la demarcació com de la resta de Catalunya, "no volen això" i que "aquesta no és la manera de tornar a generar la necessària i indispensable unitat d'acció independentista que preconitzava el president Aragonès". I hi afegeix que "la ciutadania ja va respondre als pactes d'ERC amb el PSOE a Madrid en forma de pèrdua de vots el 28-M". En l'àmbit específic de la Diputació lleidatana, el representant de JxCat recorda que els darrers quatre anys han donat suport a Esquerra, que era la força amb més diputats, i els retreu que ara, quan Junts és la força majoritària, hagin optat per pactar amb el PSC "per conservar-ne la presidència".
ERC, primer grup que anuncia els seus diputats
Tot i la presentació que han fet avui, la segona en pocs dies, les formacions que han signat l'acord de govern encara estan acabant de decidir quins seran els seus representants a la cambra. Cal recordar que a les diputacions els diputats no són elegits directament pels votants sinó que es s'assigna el nombre d'escons de cada partits -segons el sistema de partits judicials i els resultats globals de les municipals- i que, un cop assignats, les formacions polítiques poden decidir a nivell intern a qui els atorguen.
De moment, només ERC ha fet públics els noms per als 8 escons que ha obtingut. Al partit judicial de Tremp (que engloba el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça), Marc Baró, alcalde de la Pobla de Segur, i pel partit judicial de Sort (que representa el Pallars Sobirà), hi haurà Josep Ramon Fontdevila, alcalde de Soriguera. Del partit judicial de Lleida, els representants republicans seran Jordi Verdú, alcalde de Corbins; Sandra Marco, alcaldessa de Soses, i Sandra Castro, regidora a la Paeria de Lleida. Per Balaguer, seran Joan Talarn i l'alcaldessa d'Os de Balaguer, Estefania Rufach, alcaldessa d'Os de Balaguer. I per Cervera, Òscar Martínez.