Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jordi Canals, nou secretari general de la Federació Internacional d'Esquí de Muntanya

Jordi Canals, nou secretari general de la Federació Internacional d'Esquí de Muntanya

El tècnic català, que resideix a la Cerdanya, va fundar l'any 1997 el Centre de Tecnificació de la FEEC, d'on han sortit esquiadors com Kilian Jornet, Mireia Miró i Marc Pinsach. Amb aquesta elecció també entra a formar part del Bureau de l'ISMF
28/09/2021 20:05

Jordi Canals, fundador del Centre de Tecnificació d'Esquí de Muntanya de Catalunya, ha estat escollit aquest cap de setmana nou secretari general de la Federació Internacional d'Esquí de Muntanya (ISMF). D'aquesta manera, Canals també passa a ser membre del Bureau d'aquest ens, que ha celebrat la seva assemblea plenària.

Canals, un dels referents de l'esquí de muntanya català en l'apartat tècnic, formarà part d’un dels òrgans principals de l'ISMF al costat de l’italià Marco Mosso, el francès Pierre Dupont i la suïssa Regula Meier. L'actual president és el suís Thomas Kähr. Actualment ja exercia com a representant de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i ara esdevé el primer català que ostenta aquest càrrec dins dels màxims òrgans directius de la Federació Internacional.

Jordi Canals, nascut a Barcelona i establert a la Cerdanya, porta més de dues dècades vinculat a l'esquí de muntanya de competició. L’any 1997, amb la creació del CTEMC, va posar les bases per a la consolidació de Catalunya com un referent internacional en aquest esport. Aquest projecte va formar com a esquiador de muntanya el cerdà Kilian Jornet, que des de llavors va signar un excel·lent palmarès que inclou -només en aquest esport- quatre títols de campió del món, dos campionats europeus i quatre títols de la Copa del Món, entre molts altres podis. Pel centre de la FEEC també hi han passat d'altres noms reconeguts com la barcelonina Mireia Miró i el cassanenc Marc Pinsach, també formats a la Cerdanya.

D'altra banda, ara fa 27 anys Canals fou un dels fundadors de la Copa Catalana d’Esquí de Muntanya. A més a més, des de la dècada de 1970 ha estat vinculat a l'alpinisme i l'any 1985 participà en la primera expedició catalana que va fer el cim de l’Everest.

Esport olímpic a Milà-Cortina 2026

La Federació Internacional d’Esquí de Muntanya (ISMF), fundada l'any 2007, és l’òrgan de govern mundial de competicions d'aquest esport. Des del 2016, l’organització està reconeguda oficialment pel Comitè Olímpic Internacional (COI). Els seus principals objectius són la promoció, regulació i desenvolupament de l’esquí de muntanya a tot el món. Amb seu a Lausana (Suïssa) els membres de l’ISMF estan formats per 38 federacions nacionals, a Europa, Àsia i Amèrica.

L’ISMF organitza proves internacionals com ara campionats del món i copes del món. Fruit del treball d'aquests anys, per primera vegada, l’esquí de muntanya va ser esport olímpic als Jocs de la Joventut 2020, a Lausana. I enguany mateix, el COI l’ha inclòs al programa dels Jocs Olímpics d’Hivern de Milà-Cortina, que se celebraran l'any 2026.

  • Jordi Canals (Foto: FEEC)
  • Jordi Canals, com a representant de la FEEC, en una reunió de l'ISMF (Foto: FEEC)

Mostrar formulari de contacte