Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jordi Cinca va ser apoderat d'una societat al Panamà entre els anys 1999 i 2000

Jordi Cinca va ser apoderat d'una societat al Panamà entre els anys 1999 i 2000

El ministre de Finances andorrà ho fa públic per desmarcar-se de l'actual escàndol global d'evasió fiscal. El portaveu del Govern defensa la legalitat d'aquella acció i el fet que l'empresa no va tenir cap activitat
Jordi Cinca (Govern d'Andorra)
06/04/2016 10:47

El ministre de Finances del Govern d'Andorra, Jordi Cinca, ha fet públic que va ser apoderat d'una societat del Panamà, Mariette Holdings Inc, entre l’abril del 1999 i el juny del 2000, creada per l’empresa andorrana on treballava en aquell moment. Les declaracions les va fer aquest dimarts al vespre per iniciativa pròpia aprofitant la roda de premsa en motiu de liquidació pressupostària del Govern del 2015 i amb l’objectiu d’avançar-se a una possible filtració en els anomenats Papers de Panamà, que estan causant un ampli rebombori mediàtic.

Segons va detallar el ministre, en aquella època treballava en una empresa del país que volia expandir-se a l'Amèrica del Sud. Cinca va argumentar que "per qüestions d’agilitat" els advocats de la societat els van aconsellar crear una societat a Panamà. El responsable de Finances va recordar que en aquell moment al Principat no es pagaven impostos i que, segons entenia, "el raonament que va portar a la societat on jo treballava a fer aquesta acció no tenia cap vincle amb la fiscalitat", atès que "en aquell moment Andorra no pagava impostos, per tant no hi havia cap mena d’estalvi impositiu en aquesta decisió ni cap mena d’estratègia fiscal que portés a prendre aquesta decisió".

Cinca va assegurar que finalment la societat va acabar desestimant operar en aquell territori "i per tant, tot i que es va adquirir, no va acabar tenint cap mena d’activitat ni cap mena d’operativa". Es va adquirir i "es va quedar inactiva fins a la seva dissolució", va afegir. També va remarcar que aquesta societat no té cap tipus de relació amb el seu patrimoni personal ni amb la gestió dels seus interessos personals. L'actual ministre es va desvincular de la societat Mariette Holdings Inc l’any 2000, quan va deixar de treballar per aquella empresa. El responsable de la cartera de finances va concloure les seves declaracions tenint en compte que actualment sí que és una persona pública i argumentant "un exercici de transparència" per tal de garantir que si en algun moment sortia a la llum "no acabés esquitxant el nom del país ja que hi ha persones que tenen certa tendència a malbaratar el nom d’Andorra".  

El PS demana explicacions

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata presentarà avui dimecres una pregunta a Sindicatura perquè Jordi Cinca doni explicacions sobre la seva vinculació amb una societat panamenya en la pròxima sessió de control al Govern que tingui lloc al Consell General. El seu portaveu, Pere López, es mostra preocupat per la possibilitat "que el nom del ministre de Finances del Govern d’Andorra, en el context econòmic en què ens trobem actualment, pugui aparèixer citat en aquests Papers de Panamà". López  va matisar que no prejutgen ni pressuposen res però que tampoc no descarten res "quant a accions polítiques", però "és un fet rellevant, que cal aclarir" perquè "malauradament, en els últims temps el nom d’Andorra ha estat associat a males pràctiques o a actuacions que han posat en dificultat la imatge del país".

De la seva part, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, va rebutjar ahir "fer sang" de la confessió del ministre Cinca i va argumentar que no poden "fer massa apreciacions" de moment. Naudi va afegir que "si era una activitat lícita, pertany al seu àmbit privat". 

 

Mostrar formulari de contacte