Jordi Fàbrega analitza la situació sanitària actual amb Xavier Espot
L'alcalde de la Seu d'Urgell s'ha reunit amb el cap de Govern d'Andorra per tractar aquesta i d'altres qüestions conjuntes. S'hi ha destacat el descens de la incidència de la COVID-19 les darreres setmanes, en què s'ha recuperat la mobilitat transfronterera
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, s'ha reunit aquest dijous al migdia amb el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, per tractar diversos temes vinculats a la relació entre la capital de l'Alt Urgell i el Principat. El tema principal de la trobada, a l'edifici de l'executiu andorrà, ha estat la col·laboració sanitària i la situació epidemiològica a banda i banda de la frontera.
Fàbrega ha agraït a Espot la implicació de les autoritats d'Andorra i la seva col·laboració amb la Seu per, entre d'altres accions, realitzar proves diagnòstiques de TMA a residents de l’Alt Urgell i a treballadors transfronterers.
De la seva part, Espot ha exposat les dades sanitàries actuals, marcades per una reducció de l'aparició de nous casos, com també dels principals indicadors de la COVID-19. Avui mateix, el Ministeri de Salut andorrà ha informat que ara hi ha 333 casos actius al Principat i que a l'Hospital de Meritxell només hi ha 12 ingressats, dels quals 6 requereixen de ventilació mecànica, mentre que a la planta COVID de la residència El Cedre ja no hi ha cap ingressat. Pel que fa a la incidència a les escoles, hi ha 3 aules sota vigilància activa i 22 en vigilància passiva. Aquest començament d'any s'ha superat els deu mil contagis registrats -fins ara han estat 10.799- dels quals 10.356 ja han superat la malaltia. Hi ha hagut 110 defuncions i la Rho7 es manté per sota del límit recomanat d'1.
El Sant Hospital, sense cap ingressat per COVID
Aquest descens de la incidència de la COVID-19 a Andorra s'ha produït tot coincidint amb la recuperació de la mobilitat amb l'Alt Urgell des de ja fa més de dues setmanes. En aquest període, la Seu i comarca també han experimentat un descens en la majoria d'indicadors, que de fet la setmana passada van marcar el punt més baix dels darrers cinc mesos. Jordi Fàbrega ha explicat a Xavier Espot que ara mateix a la capital alturgellenca es registren entre 8 i 10 positius cada setmana. També ha informat que aquest dijous mateix s’ha donat d’alta a l'últim pacient que havia ingressat al Sant Hospital per COVID-19, de manera que ara mateix no n'hi ha cap.
Durant la trobada també s’han tractat d'altres aspectes, com ara la candidatura transnacional a Patrimoni Mundial de la UNESCO. Fàbrega ha ofert la col·laboració i la implicació de l’Ajuntament urgellenc per impulsar el projecte, que inclou 12 monuments: 10 situats a Andorra –set esglésies, dues zones arqueològiques i un monument civil–, el conjunt catedralici de la Seu d’Urgell i el Castell de Foix, a l'Arieja.
Repunt de la Rho7, però estabilitat en l'aparició de nous casos
Pel que fa a la resta de dades actuals de la COVID-19, aquest dijous a la Seu d'Urgell s'ha confirmat el repunt de la Rho7 (ara a 1,46) i del risc de rebrot (a 116). A l'Alt Urgell, aquests dos indicadors estan respectivament a 2,28 i a 190. Tot i això, el percentatge de positius als nous tests es manté molt baix (1,72%) i hi ha un sol grup escolar confinat.
Pel que fa a la vacunació, la xifra d'habitants de l'Alt Urgell que han rebut la primera dosi és ara de 891 (+53 respecte d'ahir); i els que ja han rebut la segona dosi, 532 (+10). A Andorra, ahir dimecres es va administrar 94 noves vacunes.