Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jordi Fàbrega, nou alcalde de la Seu d'Urgell

Jordi Fàbrega, nou alcalde de la Seu d'Urgell

El ple de constitució de l'Ajuntament l'ha investit amb els vots favorables de Junts i ERC, que conformaran el nou equip de govern amb 9 dels 17 regidors municipals

15/06/2019 19:25

Jordi Fàbrega és el nou alcalde de la Seu d'Urgell. Fàbrega ha estat investit aquest dissabte a la tarda en el ple de constitució de l'Ajuntament urgellenc, amb 9 vots a favor d'un total de 17, fruit de la suma dels 5 regidors de Junts per la Seu i els 4 electes d'ERC. Ambdues formacions havien anunciat poques hores abans un acord per formar equip de govern per a la nova legislatura, segons el qual Fàbrega ocuparà l'alcaldia els primers 27 mesos, mentre que Francesc Viaplana li prendrà el relleu per als 21 mesos restants. De la seva part, els 6 regidors de Compromís han votat a favor del seu candidat, Òscar Ordeig, i la CUP ha fet el mateix amb la seva portaveu, Xènia Antona, que ha rebut 2 vots.

En el discurs de presa de possessió, Jordi Fàbrega ha manifestat que se sent "emocionat i convençut que no hi ha millor honor que servir els veïns i veïnes, i des d’ara fer-ho com a alcalde". Jordi Fàbrega ha remarcat que el nou equip de govern està format per professionals de diferents àmbits, vinguts de fora del món polític, "que es volien implicar per millorar la ciutat en els seus desafiaments de present i de futur", i que 7 dels 9 regidors de l’equip de govern s'estrenen al consistori, cosa que ha de permetre, assegura "començar sense càrregues ni ressentiments" respecte d'anteriors legislatures". També ha afirmat que es proposen "dedicar a la Seu els millors anys de la nostra vida" i que representen "dues formacions amb un projecte de ciutat i de comarca semblant, i també amb un mateix concepte de país", que volen "sumar esforços amb un únic objectiu: treballar per a tothom".

L'alcalde electe creu que "la Seu necessita un govern sòlid" i "amb voluntat positiva i de sumar", i que "no serà un govern de dos partits, sinó de 9 persones". Alhora, s'ha marcat l'objectiu de governar "amb mà estesa, diàleg permanent i sumant esforços per la Seu", perquè "l’amor sempre guanya sobre l’odi". Un altre dels elements identificatius que s'ha marcat és la voluntat inequívoca de col.laborant amb la resta de municipis de l’Alt Urgell en un projecte compartit, com també la lleialtat al Govern de Catalunya. Finalment, ha afirmat que somia "en una ciutat viva", i entre aquests somnis que es proposa convertir en realitat ha esmentat "una ciutat amb universitaris pels carrers, amable, amb més espai pels vianants, sense atur, amb wifi lliure al carrer, un Ràfting Parc referent, una residència i pisos pef a gent gran, més pisos públics, un parc fluvial, la Ciutadella com a centre de negocis i la presència d'empreses punteres a la ciutat", entre d'altres projectes. Un somni, hi afegeix, "compartit amb els companys de viatge", si bé ha recordat que "els somnis només s’aconsegueixen treballant". Fàbrega ha acabat agraint el suport dels regidors d'anteriors legislatures, de les famílies dels regidors i també les respectives parelles i fills "per la generositat de compartir-nos amb tots els veïns". Hi ha fet referència al pregó del Taller Claror del 2018 en què s'afirmava que "la Seu mola perquè la gent de la Seu mola". També ha esmentat un vers de Miquel Martí i Pol: "Cridem qui som i que tothom ho escolti. I en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, i via fora!, que tot està per fer i tot és possible".

Pel grup de Compromís, principal formació del nou consistori amb 6 regidors, el seu portaveu, Òscar Ordeig, ha volgut agrair la presència de tots els assistents i dels antics regidors i alcaldes; ha felicitat els nous regidors i regidores i també als qui ara deixen l'ajuntament, especialment a Conxita Rabasa i Miguel Perruca. Ordeig ha reivindicat novament la condició de "formació més votada i que ha pujat més en vots", un fet que tanmateix, lamenta "no ens permetrà governar", la qual cosa considera "una oportunitat perduda a l’Ajuntament i al Consell Comarcal", on creu que "calia donar un nou aire a les institucions". El també diputat al Parlament esmenta Campalans a l'hora de manifestar que "política és pedagogia" i que des d'aquest àmbit cal fer pedagogia "sobre la pluralitat, el respecte, la participació ciutadana i les persones". Alhora, es pregunta "si per a l’acord s’ha prioritzat la gent, i per què Esquerra ha cedit l’ajuntament i el Consell Comarcal a l’antiga Convergència, a canvi de poc", afirma. En aquest punt, conclou que "els qui han perdut vots i regidors, revaliden l’alcaldia".

El responsable de Compromís ha afirmat que "la política nacional i la dispersió de vot han influït en els resultats", però es mostra obert a col·laborar perquè creu que "més enllà de les diferències, cal sumar esforços en temes clau, com ara el futur del món rural o les relacions amb les administracions superiors i amb Andorra". D'altra banda, es mostra "content de veure com hi ha gent que canvia el sentit del seu vot a la Seu". Per tot plegat, assenyala, "cal dialogar", perquè "la gent ha votat per un ajuntament de progrés", si bé considera que no han rebut "resposta satisfactòria dels altres grups". En aquest sentit, ha afirmat que se senten "decebuts per l’actitud de Junts", que veuen "excloent", i pel que qualifiquen de "manca de criteri polític d’ERC". Sobre tot plegat, hi afegeix que cal "veure si el temps dóna la raó". Ordeig ha acabat fent una crida a "prioritzar la Seu i la seva gent", amb "un ajuntament que també valori els seus treballadors", i s'ha posat "a disposició de tots els urgellencs i urgellenques" per defensar la ciutat.

Per ERC, Francesc Viaplana ha destacat que aquest serà “un consistori molt renovat”, perquè 11 dels 17 electes s’estrenen. Un fet que, apunta, "no és una debilitat sinó tot el contrari, perquè qualsevol regeneració és una oportunitat per a l'entrada de noves idees i noves maneres de fer", amb l'objectiu de "donar el màxim per una Seu i un Castellciutat millor, per aconseguir una societat més justa i cohesionada". Per tot plegat, s'ha mostrat convençut que "per dur a terme les polítiques proposades, cal ser al govern municipal", motiu pel qual han donat el pas de tornar-ne a formar part després d'uns anys a l'oposició. Viaplana es mostra satisfet per l'assoliment d'un acord que defineix com "d’igual a igual" i afirma que estan "molt il·lusionats i disposats a donar el millor de cadascun".

El nou primer tinent d'alcalde assegura que un dels primers objectius que s'han marcat és "treballar per a tota la gent, independentment del que hagin votat les passades eleccions, i no defraudar les expectatives". Quant a la nova composició de l'Ajuntament, ha recordat que les darreres eleccions "no van donar la possibilitat que cap formació governés amb majoria en solitari" i que ERC "és un partit assambleari, en què les decisions es prenen amb la militància", la qual va decidir que d'una banda "calia estar al govern" i que de l'altra "no es podia obviar la situació que està vivint el país, amb presos polítics i exiliats". Per tot plegat, van considerar com "el més lògic" l'acord amb Junts, per "la concordança de programes electorals" i per "la unitat estratègica que se'ns demana des del carrer a les formacions en l'àmbit de país".

Finalment, per la CUP, que des d'ara compta amb 2 regidors, la seva portaveu, Xènia Antona, ha defensat que aquesta legislatura volen "seguir tenint un peu al carrer i un altre a les institucions", per portar al consistori les demandes populars. Antona creu que cal "un canvi real de la Seu, d'esquerres, transformador, que posi al centre les polítiques socials i que garanteixi unes condicions de vida digna per a totes les persones i veïnes de la Seu". Un canvi que, afirma, "no passa per un govern continuista de Junts per la Seu i ERC". Per això, es proposa "continuar fent créixer el nostre projecte polític a l'Ajuntament però també al carrer", el qual creu que "és l'únic lloc que ens ha de permetre avançar per fer realitat aquest canvi polític, social i econòmic".

Des de la CUP han avançat que volen fer "l'oposició més contundent quan calgui, però també la col·laboració més propera quan toqui". Al respecte, Antona rebutja "l'autoritarisme i el saqueig capitalista" i mostra el suport a totes les mesures que vagin cap a "municipalitzar, millorar serveis, avançar cap a una gestió pública de l'hospital, lluitar contra l'especulació i garantir el dret a l'habitatge", alhora que adverteix que "si la proposta passa per externalitzacions, privatitzacions, repartiments del bé públic entre elits i lobbies, obscurantisme i ús partidista de les institucions", el seu grup estarà "de cara, amb una ferma oposició de puny tancat".

Noves àrees de govern

El nou equip de govern estarà format doncs per 9 regidors, dels quals 7 s'estrenen enguany a l'Ajuntament, mentre que només continuen de la legislatura anterior Francesc Viaplana i Mireia Font. Els dos grups que el conformaran, Junts i ERC, ja han avançat que el càrrec de primer tinent d'alcalde, que inclou les àrees d'Administració i Governació, l'ocuparà Francesc Viaplana els primers 27 mesos i Jordi Fàbrega els 21 restants. Les altres quatre tinences d'alcaldia seran: Promoció Econòmica, ocupació i turisme, encapçalada per Mireia Font; Ciutadania, encapçalada per Marian Lamolla; Urbanisme, Mobilitat i Medi Ambient, encapçalada per Joan Gurrera; i Serveis Educatius, Infants i Jovent, encapçalada per Carlos Guàrdia.

Reconeixement als regidors sortints

En l'acte també s'ha fet un reconeixement a regidors i regidores que deixen l'ajuntament després d'aquesta darrera legislatura, entre els quals hi ha el fins ara alcalde i bona part de l'equip de govern de la darrera legislatura. Els electes que han rebut la distinció són: Albert Batalla, Jesús Fierro, Anna Vives, Montserrat Bonet, Isidor Alberich, Meritxell Planes, Sílvia Iscla, Conxita Rabasa, Miguel Perruca, Berta Vidal, Xavi Munt i Pau Lozano.

Nous regidors electes

Compromís X La Seu: Òscar Ordeig Molist, Carlota Valls Albiol, Joan Barrera Aranda, Toni Nadal Majoral, Paqui Gómez Raya, Àngel Rúbio Salvador

Junts per la Seu: Jordi Fàbrega Sabaté, Mireia Font Gras, Joan Gurrera Lluch, Carme Espuga Vilaginés, Xavier Estival Saña

ERC-AM: Francesc Viaplana Manresa, Marian Lamolla Miret, Carlos Guàrdia Carbonell, Núria Tomàs Gimó

CUP-Amunt: Xènia Antona Vilarmau, Bernat Lavaquiol Colell

Gravació del ple

  • Jordi Fàbrega, nou alcalde de la Seu (Foto: ACN)
    Jordi Fàbrega, nou alcalde de la Seu (Foto: ACN)
  • Regidors de l'Ajuntament de la Seu de la legislatura 2019-2023
    Regidors de l'Ajuntament de la Seu de la legislatura 2019-2023
  • Imatge dels regidors entrants i sortints a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
    Imatge dels regidors entrants i sortints a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell

Mostrar formulari de contacte