Jornada a la Seu d'Urgell sobre el paper dels espais de creació com a agents pedagògics en entorns rurals
La Sala de Sant Domènec ha acollit una jornada en què s'han mostrat metodologies de treball i estudi de casos, així com un mapatge col·lectiu d'iniciatives existents. La proposta l'ha organitzat la Xarxa d’Espais de Creació i Producció de Catalunya
La Sala de Sant Domènec de la Seu d'Urgell ha acollit aquest dimecres la jornada "Com esdevenir un agent educatiu i de mediació al teu entorn (contextos rurals)". L'acte, organitzat per Xarxaprod (Xarxa d'Espais de Creació i Producció de Catalunya), s'ha plantejat per aprofundir en el paper dels espais de creació com a agents pedagògics en el seu territori. També ha esdevingut un espai de diàleg, reflexió i intercanvi d'idees, on s'han mostrat metodologies de treball i estudi de casos, així com un mapatge col·lectiu d'iniciatives existents.
La benvinguda a l'acte ha anat a càrrec de Roser Oduber, vicepresidenta de Xarxaprod, i d'Albert Galindo, cap de l’Àrea de cultura de l’Ajuntament de La Seu d’Urgell. Tot seguit, s'ha pogut escoltar la ponència "Eines per desenvolupar projectes educatius i de mediació en l’àmbit rural", amb Marta López Costa, professora de la UOC i membre del grup de recerca Entorns i Materials d’Aprenentatge de la Universitat de Barcelona. La trobada ha continuat amb les presentacions "Com trobar recursos per finançar projectes d’educació i mediació en contextos de creació contemporània", que ha dut a terme Ester Martínez Rubio, tècnica d’Arts Visuals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; i "Programa per a la millora de la presència de les arts i la cultura a l’educació, impulsat pel Departament de Cultura i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya", a càrrec de Sergi Díaz, director del programa.
El mapatge col·lectiu i diagnosi d’iniciatives entre art i educació en entorns rurals l'ha dinamitzat Auri Alós, i ha donat pas a una taula rodona de bones pràctiques, en què s'ha parlat dels projectes "Homo Pirinensis", amb Albert Galindo, cap de l’àrea de cultura de l’Ajuntament de La Seu d’Urgell; "Teatre des de dins", que ha explicat Maria Hervàs, codirectora de Teatre Nu; "Projecte educatiu de CACIS", a càrrec de Roser Oduber, directora del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACiS) El Forn de la calç, i el "Programa de residències artístiques a secundària", exposat per Roser Sanjuán, responsable programes públics del Centre d’Art la Panera.
Creació contemporània en totes les disciplines artístiques
Xarxaprod, la Xarxa d’Espais de Creació i Producció de Catalunya, és una associació professional sense ànim de lucre formada per entitats, projectes o plataformes vinculades a la creació contemporània en totes les disciplines artístiques. Va néixer el 2009, i actualment la conformen una cinquantena d’espais de tot el territori català. Els membres de la xarxa són espais, tant públics com privats, que ofereixen recursos, mitjans i suport als processos de creació i producció dins l’àmbit de la creació contemporània.
La plataforma actua en l’àmbit nacional, estatal i internacional per defensar la creació contemporània del país i vetllar pel compliment de les bones pràctiques en el sector. L’objectiu de la xarxa és compartir i optimitzar recursos amb la finalitat d’enriquir el teixit productiu a disposició de les creadores/s i fomentar la seva relació amb el públic.