Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jornada a la Seu sobre la gestió del llop i el seu impacte en la ramaderia

Jornada a la Seu sobre la gestió del llop i el seu impacte en la ramaderia

A la sessió, aquest dimarts al CETAP, hi intervindran entre d'altres el naturalista Martí Boada. Unió de Pagesos anuncia que hi assistirà per "fer sentir la veu dels ramaders", atès que entre els ponents previstos no n'hi ha cap

22/10/2018 19:55

El CETAP de la Seu d'Urgell, al Centre Cultural Les Monges, acull aquest dimarts, a partir de les 9 del matí, una jornada de debat sobre el reton del llop al Pirineu, sota el títol 'Elements per a la gestió del llop i la minimització del seu impacte sobre la ramaderia'. La sessió de treball és organitzada pel Parc Natural Cadí-Moixeró.

A la inauguració, a 1/4 de 10, hi ha prevista la presència de representants de dos departaments de la Generalitat, els de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura i Ramaderia, i de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA). Tot seguit, la ponència inaugural la impartirà el naturalista Martí Boada, doctor en Ciències Ambientals. Les següents intervencions seran a càrrec de Joan Casòliva, tècnic del PN Cadí-Moixeró, i Luís Llaneza. A 2/4 d'1, l'agent rural Gabriel Lampreave parlarà de la situació del llop a França i de com pot afectar el seu retorn a Catalunya. A la tarda es parlarà de la situació legal actual i dels conflictes que genera aquesta espècie, amb el tècnic de fauna Santiago Palazón i un professor de la Universitat d'Oviedo, José Vicente Pérez-Bao. Les conclusions, a 2/4 de 7, seran a càrrec d'Adrià Valls, tècnic del PN Cadí-Moixeró, i de Joan Alibés, fundador de l'empresa gallega de gestió ramadera Beealia. 

Unió de Pagesos ha anunciat que assistirà també a la jornada amb la intenció de participar en el torn d'intervenció del públic. El sindicat agrari vol respondre així al fet que, tot i que el títol fa referència a la ramaderia, entre els ponents no hi haurà cap ramader, el sector més directament afectat per la possible expansió del llop. UP vol "fer sentir la veu" del sector i exposar-hi "amb urgència" les demandes per un canvi en la gestió de la fauna salvatge i dels danys que provoca al bestiar.

Protesta a les fires ramaderes

Els ramaders posen l'accent en el fet que aquests danys "afecten tota la societat" perquè "si els ramaders es veuen obligats a abandonar l'activitat perquè els atacs de fauna salvatge fan inviable suportar-ne les despeses derivades, ningú no assumirà la gestió que aquest col·lectiu exerceix al territori". Això, alerten, implicarà "una reducció de les pastures i, en conseqüència, una pèrdua inevitable de biodiversitat", com també un major risc d'incendis pel creixement descontrolat dels boscos i de la vegetació.

Per denunciar aquesta situació, aquesta tardor els ramaders del Pirineu estan denunciant la situació a les tradicionals fires ramaderes que se celebren arreu del territori. Aquest cap de setmana ha estat el torn de la d'Esterri d'Àneu. Els pagesos hi han instal·lat pancartes amb lemes com ara "Prou de mentides: l'ós sí que ataca", o bé "Ramaderia del Pirineu, R.I.P", "Óssos al Parlament, polítics al zoològic", "Qui ens protegeix de la fauna protegida?" i "Ós, voltor, llop, senglar...Prou danys a la fauna!". Alhora, també han penjat al certamen fotografies dels cadàvers d'animals atacats per fauna salvatge, com ara vedells, ovelles, eugues i poltres.

  • Jornada a la Seu sobre l'impacte del llop a la ramaderia
    Jornada a la Seu sobre l'impacte del llop a la ramaderia
  • Protesta dels ramaders a les fires del Pirineu pels danys de la fauna salvatge (Foto: UP)
    Protesta dels ramaders a les fires del Pirineu pels danys de la fauna salvatge (Foto: UP)

Mostrar formulari de contacte