Jornada de debat a la Seu sobre el producte audiovisual com a eina de desenvolupament
L'activitat, organitzada per l'IDAPA, s'emmarca en el festival Picurt El certament confirma la presència de Jordi Banacolocha, Àlex Gorina i Roberto Cairo a les projeccions del cap de setmana a Artedó
L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell acull aquest dimecres la segona Jornada 'El producte audiovisual a l'Alt Pirineu i Aran: Una eina per al desenvolupament de les zones de muntanya', organitzada per l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció a l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), amb la col.laboració de l'entitat Cultura i Entorn del Pirineu (CEP), l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell.
Aquest àmbit de reflexió i debat s'ha obert a les deu del matí amb una presentació a càrrec del delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Albert Alins; la presidenta del CEP i directora de PICURT, Montse Guiu; i el director de l'Arxiu, Julio Quílez.
Durant el matí hi han intervingut l'arquitecte i exalcalde de la Seu, Joan Ganyet; Juan Antoni Gil, de la Fundación para la Conservación del Quebrantahuesos; i Antoni Pol, arquitecte i expresident de la Societat Andorrana de Ciències i expresident del Col.legi Oficial d'Arquitectes d'Andorra. La xerrada de Jaime Izquierdo, especialista en desenvolupament rural i assessor del Gabinet de la Ministra de Medi Ambient i Medi Rural, ha donat pas a un debat.
A la tarda, l'organització ha programat una taula d'experiències amb Cinta Pujal, Eva Perisé, Vanesa Frreixa i Anna Geli. La cloenda està prevista a tres quarts de sis de la tarda, amb l'alcalde de la Seu, Albert Batalla. Tot seguit, a Cinemes Guiu es projectarà la pel.lícula sobre el trencalòs 'Pirineus Salvatges-Muntanyes de Llum'.
La jornada té com a objectiu "reflexionar sobre les estratègies de desenvolupament de les zones de muntanya i, alhora, analitzar el paper fonamental que tenen els recursos audiovisuals (producció, difusió) per estimular i fomentar uns models determinats, posant en valor el patrimoni pirinenc".
Inauguració oficial de Picurt
La inauguració del Picurt es va fer ahir a Cinemes Guiu amb la presència del president del Consell Comarcal, Jesús Fierro; l'alcalde urgellenc, Albert Batalla; i els organitzadors del festival cinematogràfic, encapçalats per la directora de Picurt, Montserrat Guiu.
El president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, va destacar el fet que el festival neix "de la valentia d'uns pocs per fer somiar a través de la gran pantalla a molts, i fer-ho amb una estreta vinculació amb la terra, les muntanyes que ens envolten i, sobretot, la gent que hi viu i les fa com són".
Per la seva banda, l'alcalde urgellenc, Albert Batalla, va ressaltar que PICURT "no és només un festival de cinema, sinó també una promoció del territori i un espai de reflexió sobre la vida a la muntanya". Batalla també va manifestar que el certamen "esdevé una excusa per trobar-se a la falda del Cadí i una referència cinematogràfica aquí i més enllà de les fronteres catalanes.
En el seu torn, la directora de Picurt, Montserrat Guiu, va felicitar-se pel fet que el festival, que compleix cinc anys, "es consolida com la Mostra de cinema de muntanya de referència als Pirineus".
Ampli programa de projeccions
Aquest dimecres es poden veure també les projeccions 'La terra habitada', d'Anna Santmartí; 'La bruixa', de Pedro Solís, 'Le cheval de l'Everest', de Bernard Germain o 'The Broken Moon' de Marcos Negrao, entre d'altres. L'horari i programa es pot consultar aquí.
De cara al cap de setmana, a banda de l'activitat cinematogràfica, la direcció de Picurt ha confirmat que hi haurà novament la presència de cares conegudes del cinema i la televisió. Han confirmat l'assistència els actors Jordi Banacolocha -un habitual de les telesèries de TV3- i Roberto Cairo -un dels actors principals de la sèrie 'Cuéntame'- i el reconegut crític de cinema Àlex Gorina.