Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jornada de portes obertes a Cabó per contemplar els 'Greuges de Guitard Isarn'

Jornada de portes obertes a Cabó per contemplar els 'Greuges de Guitard Isarn'

Al llarg de dissabte es podrà visitar l'església de Sant Serni, on es conserva un facsímil del manuscrit. El text, datat entre 1080 i 1095, és considerat un dels més antics en català

Greuges de Guitard Isarn
Greuges de Guitard Isarn
21/03/2016 18:55

L'Associació Amics de la Vall de Caboet oferirà aquest cap de setmana vinent la possibilitat de veure de prop els Greuges de Guitard Isarn, senyor de Caboet, considerat un dels textos més antics en llengua catalana. Aquest dissabte dia 26 hi haurà una jornada de portes obertes a l'església romànica de Sant Serni de Cabó, on es conserva un facsímil del document des de l'any 2014.

Els Greuges de Guitard Isarn estan datats entre els anys 1080 i 1095. L’accés a l’església restarà obert a tothom al llarg del dia i tots els assistents podran gaudir d’una visita on hi haurà una persona que explicarà l'edifici i els díptics informatius que informen tant el llinatge dels Caboet com del manuscrit. Un dels díptics permet comparar el català antic dels Greuges amb el català actual.

El document, conservat actualment a la Biblioteca de Catalunya, va ser donat a conèixer públicament per primera vegada l'any 1908 a la revista científica Revue hispanique, dins l’article elaborat pel seu descobridor, Joaquim Miret i Sans. El treball, en francès, es titulava Documents en langue catalane: haute vallèe du Sègre, XIe-XIIe siècles. És precisament en aquest article on Miret i Sans qualifica els Greuges com "el primer, en data, dels documents catalans coneguts".

L’horari d’obertura serà de les 11 del matí a les  2 del migdia, i de les 4 a 2/4 de 7 de la tarda.

Mostrar formulari de contacte