Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jornada divulgativa per donar a conèixer la seu pirinenca de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Jornada divulgativa per donar a conèixer la seu pirinenca de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

El Centre de Suport Territorial Pirineus ha estat apadrinat pels alumnes de l'institut de Tremp, que han presentat projectes de difusió del geoturisme i del Geoparc Conca de Tremp-Montsec, que inclou Coll de Nargó
L'edifici del Centre de Suport Territorial de l'ICGC a Tremp (Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat)
21/06/2016 19:45

El Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP) que l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) té a Tremp (Pallars Jussà) ha acollit aquest dimarts una jornada divulgativa per donar a conèixer al territori els serveis que presta l’Institut a tota Catalunya i, especialment, les línies de treball d’aquesta seu pirinenca.

El CSTP posa l’èmfasi en activitats de difusió de les Ciències de la Terra, que divulguen als diferents graus educatius, des de l’escolar a l’universitari. També fomenta les relacions de proximitat i les col·laboracions amb el territori. En el marc d’aquesta segona línia d’actuació es troba, per exemple, el conveni signat recentment amb l’Ajuntament de Tremp per habilitar el Pirineus Geological Open Museum, un museu geològic permanent a l’aire lliure. Es tracta de la instal·lació als carrers del municipi d’objectes geològics que explicaran, de manera didàctica, els materials que formen la serralada dels Pirineus i les seves edats geològiques.

El CSTP també dóna suport a la candidatura del Geoparc Coca de Tremp-Montsec. Un geoparc és un territori reconegut per la UNESCO que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional. El projecte per a crear el primer geoparc de la demarcació de Lleida agrupa 14 municipis del Pallars Jussà; el municipi de Baix Pallars (Pallars Sobirà); Coll de Nargó (l’Alt Urgell), i els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (la Noguera).

Projecte d'apadrinament

Com a exemple de les activitats de difusió que impulsa la seu pirinenca, alumnes de l’Institut de Tremp (Pallars Jussà) han presentat durant la jornada d’aquest dimarts els primers projectes que han dut a terme fruit de l’apadrinament del CSTP.

El projecte d’apadrinament vol utilitzar el patrimoni monumental com a recurs didàctic i estimular el sentiment de pertinença dels joves al seu entorn. Els alumnes de l’institut de primer de Batxillerat i de quart d’ESO han dut a terme diversos treballs emmarcats en les matèries d’Educació Visual i Plàstica i de Cultura Audiovisual, alguns vinculats a la difusió del geoturisme i a la candidatura del Geoparc Conca de Tremp-Montsec.

Els estudiants també tenen la possibilitat de dissenyar una obra escultòrica o de land art per exhibir-la al terreny annex al CSTP, exposar fotografies de l’edifici o elaborar productes de disseny gràfic (samarretes, un joc o un personatge animat) vinculats al geoturisme. El projecte d’apadrinament del CST compta amb el suport dels departaments d’Ensenyament i Cultura de la Generalitat.

Seu pirinenca a Tremp

La seu pirinenca de l’ICGC ocupa 1.252 metres quadrats i el seu disseny segueix els preceptes de l'arquitectura bioclimàtica, prioritzant les mesures d'aprofitament energètic. A més, compta amb sistemes de reutilització  de l'aigua de la pluja per al rec i la seva climatització es realitza amb bombes de calor geotèrmic.

Mostrar formulari de contacte