Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jornada sobre el Pla Especial d'Emergències per Nevades de Catalunya

Jornada sobre el Pla Especial d'Emergències per Nevades de Catalunya

El NEUCAT preveu la coordinació institucional a l'Alt Pirineu i Aran per fer front a emergències Interior ha editat un fulletó en què s'especifiquen algunes mesures preventives per a la població

Àngel Joval
Àngel Joval
02/12/2009 11:29

La Direcció General de Protecció Civil ha presentat aquest dimarts al Consell Comarcal de l’Alt Urgell la campanya informativa del Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya (NEUCAT). L’acte s’adreçava als municipis de l’Alt Pirineu i Aran, per tal d’aportar consells per a la població i els ajuntaments.

El director dels Serveis Territorials a l’Alt Pirineu i Aran del departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Àngel Joval, remarca que aquestes activitats de prevenció volen aconseguir “que tothom estigui preparat davant del risc de nevades”.

Pel que fa als ajuntaments, el Pla Neucat té com a objectiu donar informació sobre possibles nevades, amb la màxima antelació possible, a fi que es prenguin les mesures preventives més adients des dels consistoris. També es vol oferir una estructura organitzativa per fer front a aquest tipus d’emergències amb una unitat de comandament. Alhora, el Pla preveu aplicar uns procediments d’actuació i de coordinació dels mitjans disponibles a fi d’augmentar l’eficàcia en la resolució de la situació. Per últim, la vocació de la prevenció del Pla Neucat és informar a la població de la situació i donar consells i instruccions per minimitzar riscos.

En relació amb les actuacions preventives i consells per a la població en cas de nevades, Interior ha editat un fulletó en què s’especifiquen alguns dels passos per evitar riscos. La indicació principal és que tothom s’informi de les previsions meteorològiques i de l’estat de la xarxa viària a través dels diferents mitjans de comunicació o bé consultant webs fiables d’informació meteorològica o del trànsit. El tríptic també indica que als habitatges cal tenir un transistor i piles de recanvi, llanternes, fanals de càmping, espelmes, emmagatzemament d’aliments, combustibles i productes de neteja, a més d’una farmaciola de primers auxilis i roba i calçat adient per a les baixades de temperatura i les nevades.

A la carretera es recomana circular per les vies principals, posar atenció a l’estat del vehicle, tant al seu manteniment com a l’equipament adequat, i conduir de forma adequada, encenent els llums d’encreuament i els de boira. “En cas de trobar-se enmig d’una nevada molt forta, caldria parar el vehicle, deixar la calefacció posada amb la finestreta una mica oberta i posar un mocador de colors vius penjat a l’antena del vehicle”, s’assenyala. El fulletó també recomana no adormir-se amb el motor en marxa.

A la trobada de presentació del Pla Neucat, hi van assistir representants del Servei Català de Trànsit i comandaments de l’Àrea Regional de Trànsit de la regió policial del Cos dels Mossos d’Esquadra, així com alcaldes i regidors del territori pirinenc. Els propers dies els Serveis Territorials d’arreu de Catalunya faran la presentació del Neucat a la resta de territoris de Catalunya afectats per possibles nevades.

Mostrar formulari de contacte