Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Jornada tècnica a la Seu sobre gestió dels gossos de protecció dels ramats

Jornada tècnica a la Seu sobre gestió dels gossos de protecció dels ramats

Aquests animals els havien utilitzat històricament els ramaders per evitar atacs de depredadors salvatges, com l'ós bru o la guineu. La Generalitat n'ha cedit més d'una seixantena a tot Catalunya des de l'any 1998
Jornada a la Seu sobre gossos de protecció de ramats
20/12/2017 20:23

La Casa dels Parcs dels Pirineus, a la Seu d'Urgell, ha acollit aquest dimecres una jornada tècnica sobre la gestió dels gossos de protecció de ramats, en què s'ha parlat de la funció d'aquests animals i s'ha incidit en el seu procés de socialització, ja que en cas de no fer-se correctament pot acabar comportant que el gos no sigui apte per a la tasca encomanada.

Els gossos de protecció de ramats, de la raça Muntanya dels Pirineus, els havien utilitzat històricament els ramaders per evitar atacs de depredadors salvatges, com l’ós bru o la guineu, tot i que en l’actualitat també serveixen per espantar possibles gossos assilvestrats. La Generalitat de Catalunya facilita la donació gratuïta d’aquests animals en zones de risc de depredadors. En total, el Govern n'ha cedit més d'una seixantena a tot Catalunya des de l’any 1998.

La presentació de la jornada ha anat a càrrec de Nicolàs Espinós, de PirosLife. Tot seguit, Xavier Manteca, del Servei d'Etologia de l'Hospital Clínic Veterinari de la UAB, ha ofert les xerrades "Gossos de protecció de ramats: races, caràcters, orígens i funcionalitats" i "El Muntanya dels Pirineus: alimentació, atencions i vigilància sanitària". Gabriel Lampreave, del Cos d'Agents Rurals, ha explicat com es fa la introducció del gos de protecció al ramat, mentre que el pastor Mustapha Ourahma ha explicat la seva experiència pràctica en un ramat d'ovelles en una zona de presència de l'ós bru al Pirineu. El programa s'ha tancat amb la projecció de vídeos d'aquests animals treballant.

La jornada l'ha organitzat el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, el projecte PirosLIfe i la Xarxa Natura 2000.

Bona rebuda de la iniciativa

La introducció dels gossos de protecció és una experiència molt ben valorada per part de la Generalitat de Catalunya. L'agent rural Gabriel Lampreave destaca que "molts dels ramaders que ho han provat, no conceben ara la seva feina sense ells".

El Muntanya dels Pirineus es cria entre les ovelles i que estableix un vincle molt fort amb el bestiar. "Es fa gran i defensa el ramat de qualsevol bèstia que s'hi atansi, tot i que té una funció bàsicament dissuasòria", comenta Lampreave. L'administració fa l'assessorament necessari per introduir aquests animals i en garanteix el seguiment durant el primer any. Cal destacar que els cadells formen part del programa PirosLife per a la conservació de la població d'ós bru al Pirineu. L'aposta és continuar promocionant la conservació d'aquesta raça.

Mostrar formulari de contacte