Josep Antoni Vila, nou gerent del Consell Comarcal de l’Alt Urgell
El plenari de la corporació ha ratificat el seu nomenament aquest dijous, a més de prendre una trentena d'acords més. Compromís reformularà la moció per a la millora de l'escola rural per consensuar-la amb tots els grups
Josep Antoni Vila Sensada serà el nou gerent del Consell Comarcal de l’Alt Urgell en substitució de Sara Camps Mora, que va dimitir del càrrec el passat mes de juny. El nomenament de Vila, nascut a la Seu d’Urgell l’any 1967 i enginyer industrial de formació, va ser consensuat entre els tres grups polítics amb representació a l'ens (Junts, ERC i Compromís) i ratificat oficialment pel plenari de la corporació en la sessió celebrada aquest dijous al vespre.
En el ple es van prendre una trentena d’acords més, entre els quals destaca la revocació de l’encàrrec de gestió de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Montferrer a l’empresa IAUSA, de tal manera que la instal·lació passa a ser gestionada directament pel propi Consell Comarcal. Així, els treballadors de l’EDAR s’integren a la plantilla comarcal.
D’altra banda, el ple va aprovar l’encàrrec de la gestió del menjador de l’Escola Mn Albert Vives de la Seu d’Urgell, fins ara exercida per l’AMPA del centre, a l’empresa IAUSA. El president del CCAU, Miquel Sala, va destacar que l'acord ha implicat la subrogació dels treballadors indefinits de la cuina i que no hi haurà cap canvi en el servei.
Per la seva banda, la portaveu de Compromís, Carlota Valls, va expressar la seva preocupació per la pèrdua de projectes de les AMPAs. "Estem en un moment en què tot allò local es desvirtua i les grans empreses ho gestionen tot", va lamentar. Així mateix, es va mostrar a favor que la Generalitat ajudi les AMPAs en la gestió dels menjadors escolars.
Estalvi energètic
En un altre punt de l’ordre del dia, el plenari va aprovar el conveni pel finançament del Projecte FEDER Impulsa Energia per un import de 640.000 euros. Es tracta d’una iniciativa d’estalvi energètic de l’enllumenat públic i dels equipaments municipals arreu de la comarca per mitjà de la instal·lació d’equipaments de baix consum.
Altres convenis aprovats van ser el d’Assistència Tècnica (SAT) als ajuntaments, subscrit amb la Diputació de Lleida; el de transferència de recursos des del Departament de Cultura de la Generalitat per a la gestió de l’Arxiu Comarcal; el que se signarà amb els ajuntaments de la comarca per a l’execució de les mesures del Pacte d’Estat contra la violència de gènere; el de finançament del transport i els menjadors escolars, amb el Departament d’Ensenyament; el del Centre de Mediació Familiar, amb el Departament de Justícia; i el del projecte “Mengem d’aquí”, amb el Consorci Alt Urgell-Cerdanya. A més, es va acordar la pròrroga del conveni del Programa Treball i Formació amb els ajuntaments de la comarca i es va aprovar la declaració de BCIL de l'església de Sant Andreu del Castell d'Oliana.
En un altre ordre de coses, el plenari va ratificar el decret de nomenament de Rosa Fàbrega, alcaldessa de les Valls d’Aguilar, com a presidenta del Consell d’Alcaldes. Alhora, es van aprovar els nomenaments de representants del Consell Comarcal a diverses comissions i organismes.
Moció sobre l'escola rural
El grup Compromís X Pirineu va presentar al ple una moció per a la millora de l’escola rural, la qual es va debatre i finalment es va deixar sobre la taula per tal de reformular-la i consensuar-la amb els altres grups per tal de poder ser votada en una pròxima sessió.
El text recollia una bateria de propostes, "en base a la preocupació d’alguns municipis de l’Alt Urgell per la dificultat de fer front des dels ajuntaments a les despeses que suposa el manteniment de les instal·lacions i a la disminució constant d’alumnes". Entre les peticions, la moció instava el Departament d’Educació a desplegar al territori el Pla pilot que permet a les escoles rurals la incorporació de les llars d’infants als seus centres, "per aquells pobles que no en tenen o per als que la tenen però podria arribar a tancar en ser insostenible". Així mateix, en el text s'apuntava a la necessitat d'introduir canvis en el procés de matrícula per tal que totes les famílies d’un municipi tinguin com a centre de referència la seva pròpia escola, i que els alumnes de la Seu puguin optar, si així ho desitgen, a anar a una escola rural de la comarca amb places lliures.
Per últim, es reclamava al Departament d’Educació que apliqués incentius i formació especialitzada als mestres rurals; garantís els serveis de menjador i transport escolar a aquest tipus de centes, assegurant beques per famílies en situació vulnerable; i donés suport a les AMPAs per a activitats extraescolars.
Carlota Valls, regidora de Compromís X La Seu i consellera portaveu al Consell Comarcal, va manifestar que "davant dels problemes de finançament de les escoles rurals de la comarca, cal demanar un esforç a la Generalitat per garantir la seva supervivència" i va afegir que "l’escola rural també és un mitjà per fixar la població als diferents municipis i nuclis de la comarca i aturar així el despoblament que ve patint el nostre territori".
L'equip de govern del Consell Comarcal de l'Alt Urgell (Junts X Alt Urgell i ERC) va defensar l'escola rural però va sol·licitar la retirada de la moció "tenint en compte que la majoria dels punts de la moció ja s'estan aplicant". És per això que es va demanar a Compromís la redacció d'un altre text consensuat. En aquest sentit, es va contemplar l'opció de sol·licitar a la Generalitat un augment de diners per al manteniment de les instal·lacions i els serveis.