Josep Borrell confirma que Andorra ha de negociar amb la UE el pagament dels subsidis d'atur
El ministre espanyol d'Afers Exteriors afirma que l'ajut als treballadors que tornen al seu país d'origen "forma part de les regles del joc" i "ha de formar part del pacte"
El ministre espanyol d’Afers Exteriors, Josep Borrell, ha confirmat que el subsidi d’atur per als treballadors que retornen al seu país d’origen, ja siguin residents o fronterers, "forma part de les regles del joc" de la Unió Europea (UE), i que per tant el tema està sobre la taula en les negociacions de l’acord d’associació d’Andorra amb la UE tal com ja havia avançat la setmana passada el president d’SDP, Jaume Bartumeu.
En la visita que va fer aquest dimecres al Principat, Borrell va expressar que "si vostè juga a ser europeu, ha de fer-ho amb totes les conseqüències". Les declaracions arribaven just després que el ministre es reunís amb la seva homòloga andorrana, Maria Ubach. El govern andorrà, i també el nou ambaixador espanyol, Àngel Ros, havien negat els darrers dies que aquesta qüestió estigués a la taula de negociació, cosa que Borrell ara ha desmentit tot dient que "els treballadors del bloc comunitari tenen un règim de protecció social que per definició no pot ser discriminatori; per tant, un país difícilment pot associar-se a la UE si no vol participar en una Europa que serà cada vegada més social".
El polític espanyol hi va afegir que vol que la protecció dels treballadors espanyols "es trobi en peu d’igualtat amb la resta d’Europa". Tot i matisar que tenen la voluntat de facilitar l'acord d'Andorra amb la UE, va reblar que "el tema del subsidi d’atur ha de formar part del pacte".
Pel que fa a les crítiques que ha generat el nomenament d'Àngel Ros com a ambaixador espanyol a Andorra, pel fet que per primer cop aquest càrrec no l'ocupi un diplomàtic de carrera, Borrell hi va restar importància perquè creu que "no hi ha cap problema" i que "no té res d'excepcional" que ocupi un lloc d'ambaixador una persona amb una trajectòria professional diferent. En aquest sentit, creu que "l'important és que sigui la persona adient per desenvolupar la funció".
El ministre portaveu del Govern d'Andorra, Jordi Cinca, va dir ahir que cal que el Principat vagi a "explicar la nostra realitat a Europa i analitzar tot el que pot comportar cada una de les llibertats", i que després analitzaran "quins aspectes són assumibles, quins ho són de manera transitòria i quins potser no ho seran mai". Cinca, però, va retreure al president d'SDP, Jaume Bartumeu, que hagi dit que Espanya pot bloquejar les negociacions si no s'hi inclou el tema de les prestacions.
Els vols fora de l’Espai Schengen, pendents del volum de trànsit aeri
L’aeroport Andorra-La Seu va ser una de les qüestions tractades en la reunió que ahir van mantenir Borrell i Ubach. Si bé aquesta darrera va apuntar que "es troba en bones vies de solució", el ministre espanyol va reiterar que el GPS arribarà a la primavera i, pel que fa als vols fora de l’Espai Schengen, va explicar que encara s’ha d’estudiar "quant pot costar i com s’ha d’afrontar".
Ara per ara, Borrell va indicar que encara no poden avançar-ne el cost perquè dependrà del trànsit aeri. "En funció de les facilitats que proporcioni el sistema GPS per al trànsit d’avions, la intensitat serà més o menys gran i això és el que determinarà si cal desplegar agents de la Policia i de la Guàrdia Civil de forma permanent o només transitòria, és a dir, quan aterri un avió", va detallar el ministre espanyol.
L’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, ha rebut aquest matí, al Palau Episcopal, l'Excm. Sr. Josep Borrell, Ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d'Espanya. El ministre espanyol ha volgut saludar el Copríncep durant la seva visita al Principat d'Andorra, quan es compleixen 25 anys de l'establiment de relacions diplomàtiques entre el Regne d'Espanya i el Principat d'Andorra.