Josep Espunyes presenta a la Seu d'Urgell el llibre '1.000 dites ponentines'
L'acte, introduït per l'escriptor Isidre Domenjó, tindrà lloc aquest dimecres, 29 de desembre, a les 19 hores, al Consell Comarcal de l'Alt Urgell
L'escriptor de Peramola Josep Espunyes presentarà aquest dimecres, 29 de desembre, a les 19 hores, el llibre "1.000 dites ponentines. Què signifiquen, amb equivalències en llatí", d'Edicions de 1984. L'acte tindrà lloc a la sala d'actes del Consell Comarcal de l'Alt Urgell i hi participarà Isidre Domenjó.
L'obra recull una sèrie de dites que provenen majoritàriament del món pagès, juntament amb la creença religiosa i la cultura llatina, i que són "un veritable tresor de llengua i de saviesa popular que s'ha anat formant i acumulant al llarg de molts i molts segles d'història", segons indica la ressenya, on també s'afegeix que es tracta "d'un extraordinari patrimoni immaterial que enriqueix la nostra capacitat d'expressió i, en conseqüència, de comunicació i de pensament".
La presentació a la Seu de "1.000 dites ponentines" arriba un dies després que l’Associació Llibre del Pirineu hagi acordat declarar el 2022 com a Any Literari Josep Espunyes al Pirineu. Amb aquest motiu, l’entitat ha començat a preparar un programa d’activitats entorn de l’obra del poeta, lingüista i estudiós de Peramola, que el pròxim 2 de gener farà vuitanta anys. L’objectiu és posar de relleu la fructífera creació d’Espunyes, que abraça des de la poesia a la recerca tot passant per la narrativa, i que constitueix un arxiu literari en llengua catalana de primer ordre.
Biografia de l'autor
Josep Espunyes i Esteve va néixer a Peramola el 2 de gener de 1942. De jove va treballar de pagès a casa i després es va traslladar a viure a Barcelona, on va entrar en contacte amb el món obrer i els moviments populars, els quals van impregnar els seus inicis com a poeta amb títols com ara Temps de manobre. De l’Evangeli segons Sant Lluc (1977) i Centra a l’abast. Viatge al record (1978). Tanmateix, no va abandonar mai el seu lligam amb les arrels, com es manifesta als poemaris Notes mínimes d’un paisatge (1988) i Alt Urgell, plany i passió (1996). El 2012, Edicions Salòria va publicar la seva obra poètica completa.
En recerca històrica porta fent un treball ingent, amb obres com Baronia i municipi de Peramola (1995), Segrada. Motarrots i llegendes de l’Alt Urgell (2001), Peramolins amb nom (2011), Piulades de cultura popular (2016), Mots rurals, mots que es perden o 1.000 dites ponentines (2021), entre una dotzena de títols. És autor també de les novel·les Terrosset de sucre candi (1983), Un matí a Albastesa (1984), En Calçons (1985) i Hora foscant a la ribera (1991).