Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Josep Espunyes presenta a la Seu d'Urgell el llibre '1.000 dites ponentines'

Josep Espunyes presenta a la Seu d'Urgell el llibre '1.000 dites ponentines'

L'acte, introduït per l'escriptor Isidre Domenjó, tindrà lloc aquest dimecres, 29 de desembre, a les 19 hores, al Consell Comarcal de l'Alt Urgell
Josep Espunyes (Foto: Edicions de 1984)
28/12/2021 18:25

L'escriptor de Peramola Josep Espunyes presentarà aquest dimecres, 29 de desembre, a les 19 hores, el llibre "1.000 dites ponentines. Què signifiquen, amb equivalències en llatí", d'Edicions de 1984. L'acte tindrà lloc a la sala d'actes del Consell Comarcal de l'Alt Urgell i hi participarà Isidre Domenjó.

L'obra recull una sèrie de dites que provenen majoritàriament del món pagès, juntament amb la creença religiosa i la cultura llatina, i que són "un veritable tresor de llengua i de saviesa popular que s'ha anat formant i acumulant al llarg de molts i molts segles d'història", segons indica la ressenya, on també s'afegeix que es tracta "d'un extraordinari patrimoni immaterial que enriqueix la nostra capacitat d'expressió i, en conseqüència, de comunicació i de pensament".

La presentació a la Seu de "1.000 dites ponentines" arriba un dies després que lAssociació Llibre del Pirineu hagi acordat declarar el 2022 com Any Literari Josep Espunyes al PirineuAmb aquest motiu, lentitat ha començat a preparar un programa dactivitats entorn de lobra del poeta, lingüista i estudiós de Peramola, que el pròxim 2 de gener farà vuitanta anys. Lobjectiu és posar de relleu la fructífera creació dEspunyes, que abraça des de la poesia a la recerca tot passant per la narrativa, i que constitueix un arxiu literari en llengua catalana de primer ordre.

Biografia de l'autor

Josep Espunyes i Esteve va néixer a Peramola el 2 de gener de 1942. De jove va treballar de pagès a casa i després es va traslladar a viure a Barcelona, on va entrar en contacte amb el món obrer i els moviments populars, els quals van impregnar els seus inicis com a poeta amb títols com ara Temps de manobre. De lEvangeli segons Sant Lluc (1977) i Centra a labast. Viatge al record (1978)Tanmateix, no va abandonar mai el seu lligam amb les arrels, com es manifesta als poemaris Notes mínimes dun paisatge (1988) i Alt Urgell, plany i passió (1996). El 2012, Edicions Salòria va publicar la seva obra poètica completa.

En recerca històrica porta fent un treball ingent, amb obres com Baronia i municipi de Peramola (1995), Segrada. Motarrots i llegendes de lAlt Urgell (2001)Peramolins amb nom (2011)Piulades de cultura popular (2016)Mots rurals, mots que es perden o 1.000 dites ponentines (2021), entre una dotzena de títols. És autor també de les novel·les Terrosset de sucre candi (1983), Un matí a Albastesa (1984), En Calçons (1985) i Hora foscant a la ribera (1991).

Entrevista a RàdioSeu amb motiu de l'Any Literari Josep Espunyes al Pirineu i la presentació de "1.000 dites ponentines".

Mostrar formulari de contacte