Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Josep Maria Argimon apel·la a la responsabilitat individual per no haver de tornar a restriccions com el toc de queda nocturn

Josep Maria Argimon apel·la a la responsabilitat individual per no haver de tornar a restriccions com el toc de queda nocturn

Des de la Seu d’Urgell, el conseller de Salut posa l’accent en la importància que tothom es vacuni i la necessitat de mantenir l'ús de la mascareta i la distància en trobades fora del grup de convivència habitual. El Govern d’Andorra també demana extremar la precaució
Josep Maria Argimon, Jordi Fàbrega i Joan Martínez Benazet, a la sala d'actes de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
09/07/2021 20:10

Mantenir la distància entre persones i la mascareta quan sigui necessari, seguir vacunant la població que no tingui la pauta completa, i complir estrictament les quarantenes. Són tres de les mesures de responsabilitat individual en què el Departament de Salut vol incidir els propers dies per frenar el fort augment de contagis de COVID-19, tant a l’Alt Pirineu com al conjunt de Catalunya. El conseller Josep Maria Argimon no descarta recuperar del toc de queda nocturn si això no és suficient, tot i que això s'aplicaria en últim extrem. Argimon n’ha parlat en una reunió a la Seu d’Urgell amb l’alcalde urgellenc, Jordi Fàbrega, i el ministre de Salut d’Andorra, Joan Martínez Benazet, per reactivar l’acord de col·laboració sanitària entre ambdós països.

El titular de Salut del Govern català ha matisat que no és partidari d’una limitació tan estricta com el confinament nocturn i ha recordat que, a més a més, aplicar-ho depèn del govern espanyol. En tot cas, adverteix que cal tornar a extremar la precaució en la interacció social i seguir augmentant la proporció de gent amb la pauta completa de protecció. Argimon ha fet una crida pública perquè aquests dies es vacunin no només la gent jove sinó també es els majors de 40 anys que només han rebut una dosi. En aquest sentit, ha subratllat que entre els qui es contagien havent-se vacunat l’afectació sol ser “lleu”, mentre que en canvi els qui no ho han fet –ni tan sols amb la primera dosi- tenen amb més facilitat "complicacions greus" o han d’acabar ingressats a l’hospital, de vegades fins i tot a l’UCI.

"Millorar la situació és a les nostres mans"

En segon lloc, Josep Maria Argimon ha remarcat que “millorar la situació és a les nostres mans” i que “la solució som nosaltres”. Argimon especifica que no vol dir “en cap moment” que no hi hagi d’haver interacció social, però sí que cal “respectar les mesures de prevenció i protecció que ara tots ja coneixem”. A més a més, el conseller recorda que “si ens hem contagiat, o si som contactes estrets d’un contagiat, cal complir la quarantena de deu dies de manera estricta, tant per nosaltres com per tota la ciutadania”, perquè acabar amb la pandèmia depèn de la “solidaritat” de tothom.

Alhora, el titular de Salut ha indicat que les decisions depenen sempre “del dia a dia”, perquè l’expansió del virus és “imprevisible” avança o retrocedeix molt ràpidament i, a més a més, pot sofrir mutacions que en compliquin el control. Per això, i tot i l’avenç en la vacunació, Argimon veu imprescindible seguir aquestes mesures de seguretat de cara a reduir la circulació del virus i impedir així que es pugui transformar.

Les trobades sense protecció, més perilloses que els concerts amb protecció

Quant a les crítiques per l’autorització de festivals o grans concerts, Josep Maria Argimon ha defensat que aquests s’han fet seguint “un pla molt específic”, inspirat en els assaigs clínics que es va fer a la primavera amb dos concerts en grans recintes, i que s’hi ha seguit criteris estrictes. A més a més, el conseller sosté que l’augment de contagis no es deu a aquests concerts sinó “a aquelles interaccions que tenim tots en el dia a dia en les quals no se segueix les mesures elementals de prevenció o protecció”, en referència a trobades de familiars o amics de diferents bombolles (al carrer o en domicilis particulars) en què es prescindeix de la mascareta o de la distància de seguretat.

Finalment, el conseller ha recordat que el sistema sanitari “té les mans que té” i que no pot assumir mesures com cribratges massius mentre no baixi la pressió hospitalària. Pel que fa a la recomanació feta per França de no viatjar ara a Catalunya, ha remarcat que l’OMS ha reconegut que a l’Estat espanyol és on creix més el virus i que cal prendre mesures adients. Tot i això, ha defensat que al llarg de l’hivern les restriccions, tot i ser molt estrictes, no ho van ser més que en d’altres països europeus i que a Catalunya es va mantenir les escoles obertes en tot moment.

Jordi Fàbrega hi ha afegit que aquests dies es torna a estar “en un moment delicat de positius, tant a Andorra com a Catalunya, especialment entre la gent jove”. El també president de la Fundació Sant Hospital ha expressat el “neguit pel possible augment d’hospitalitzacions” i s’ha sumat a la crida a la precaució individual.

Andorra ofereix als seus habitants tests d'antígens als 'Stop labs'

De la seva part, Joan Martínez Benazet s’ha afegit igualment a aquesta crida a extremar la precaució amb les mesures ja conegudes, atès que el nombre de contagis també ha augmentat a Andorra, i ha subratllat que aquesta petició s'adreça no només a la gent jove sinó a gent de totes les edats, ja que el vaccí protegeix contra el virus però no garanteix la immunitat total. Tot i això, Benazet es mostra “optimista” pel que fa al ritme de vacunació, que al Principat és més àgil que als estats veïns. A més a més, des d’aquest divendres el Govern andorrà ofereix als seus ciutadans la possibilitat d’adquirir tests d’antígens als ‘stop labs’, al preu de 5 euros, per ajudar així a detectar o bé descartar possibles nous contagis.