Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Juan Marsé, Declan Donnellan, John Craig Venter i Desmond Tutu, premis Carlemany 2008

Juan Marsé, Declan Donnellan, John Craig Venter i Desmond Tutu, premis Carlemany 2008

01/10/2008 17:59

El Govern d'Andorra ha comunicat oficialment que el jurat dels premis Carlemany 2008, format per Magda Marquet, Michèle Gazier, Yves Michaud, Riccardo Petrella, José Manuel Sánchez Ron i Efraín Kristal, i presidit pel ministre de Cultura, Juli Minoves, ha decidit guardonar amb aquestes distincions les personalitats següents:

Premi de Literatura: Juan Marsé

"Abans d’esdevenir l’escriptor que coneixem, que admirem i que estem orgullosos i feliços de premiar perquè és sense cap mena de dubte un dels més importants de la seva generació i de la literatura europea contemporània, Juan Marsé va ser operari en un taller de joieria. D’aquest breu aprenentatge, n’ha guardat un gust per la bellesa artesanal de l’escriptura: domini i precisió, cura del detall. L’escriptura de Juan Marsé és d’una gran precisió i subtilesa, qualitats atribuïdes en general als poetes.
Des dels seus primers passos en l’escriptura, Marsé, igual que escriptors com Faulkner, Giono o Bashevi Singer, explora incansablement el mateix territori i la mateixa època. El seu univers, alhora minúscul i gegantí, identificable sobre un mapa i totalment oníric, és la Barcelona de la postguerra, la seva ciutat de les cent cares".

Premi de les Arts: Declan Donnellan

"El jurat ha decidit premiar el director de teatre Declan Donnellan del Regne Unit. De tots els grans directors teatrals, Donnellan és, sense dubte, el que ha desplegat més esforços per establir ponts entre les tradicions teatrals europees. Ha creat Cheek by Jowl, una companyia en llengua anglesa que ha presentat obres a una quarantena de països, i una altra a Moscou amb actors russos. Treballa també a França amb actors d’aquest país.
Donnellan és un autor que sap donar un sentit d’actualitat i d’urgència a les grans obres del teatre clàssic; i alhora és capaç de completar les obres de teatre contemporani amb un sentit d’intemporalitat. Ha fet dialogar llengües i tradicions teatrals diverses. Tot i estant a l’escolta minuciosa dels textos, ha sabut reinterpretar i modernitzar el llegat cultural dels pobles".

Premi de les Cències: John Craig Venter

"El jurat ha decidit premiar el Dr. John Craig Venter, científic de renom mundial, pels seus treballs en l’àmbit de la biologia molecular, en particular pel desenvolupament de tècniques noves de seqüenciació de genomes que va culminar amb èxit el 2001 en la seqüenciació del genoma humà, una de les més grans troballes de la humanitat; mèrit que comparteix amb el consorci públic del Projecte del Genoma Humà.
El jurat considera, així mateix, que l’estil de treball del Dr. Venter, en què es fusionen la innovació tecnològica i la sensibilitat empresarial en una fructífera combinació amb la investigació científica, ha aportat molt a la ciència entesa en el seu sentit més tradicional. I també valora els seus intents d’aplicar les possibilitats de la biologia molecular a projectes que poden tenir profundes repercussions en el conjunt de la medicina, i fins i tot en apartats com les energies alternatives, sense oblidar el disseny de la pròpia vida".

Premi d’Acció Humanitària: Reverend Desmond Tutu

"La situació actual de la “nació de l’Arc Iris” (Sud-àfrica) deu molt a una de les persones que durant les darreres dècades ha lluitat contra tot tipus d’injustícies: Desmond Tutu. Des de la seva època d’ensenyant, en què renuncià a la càtedra per protestar contra la mala qualitat de l’ensenyament impartit als negres (per a ell totes les procedències ètniques mereixen el mateix alt nivell d’educació), Tutu no ha deixat mai de lluitar per intentar aportar solucions a temes conflictius, d’expressar la seva defensa pels drets de la humanitat.
El jurat ha volgut premiar el treball d’una persona, exemplar, compromesa amb el seu temps, que ha denunciat els abusos i les tiranies, tant en el seu propi país com arreu. Les seves energies i influències les ha posat al servei de la pau i la reconciliació entre els pobles. La seva constant lluita va ser coronada l’any 1984 amb el premi Nobel de la Pau".

Pel que fa als membres del jurat, Magda Marquet és doctora en Biologia, fundadora i copresidenta d’Althea Technologies, a Sant Diego (Estats Units) i és de nacionalitat andorrana; Michèle Gazier, és crítica literària, traductora i escriptora i és de nacionalitat francesa; Yves Michaud és filòsof i fundador de l’Université de tous les savoirs i fou director de l’École nationale des beaux-arts entre el 1989 i el 1996 i és de nacionalitat francesa; Riccardo Petrella és politòleg i economista i fundador de la Universitat del Bé Comú i és de nacionalitat italiana; José Manuel Sánchez Ron, és catedràtic d’Història de la Ciència i membre de la Reial Acadèmia Espanyola i de l’Acadèmia Europea de les Ciències i les Arts de Salzburg i és de nacionalitat espanyola; i Efraín Kristal és catedràtic i director del Departament de Literatura Comparada de la Universitat d’UCLA i és de nacionalitat nordamericana.

L’acte de lliurament dels premis Carlemany tindrà lloc la primera setmana de desembre.

Mostrar formulari de contacte