Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Junts demana explicacions al Govern espanyol per les noves línies MAT

Junts demana explicacions al Govern espanyol per les noves línies MAT

Els representants del partit al Congrés i al Senat demanen la compareixença de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, perquè informi sobre els projectes previstos a Catalunya

Mayte Rivero, senadora de Junts (Foto: Junts)
Mayte Rivero, senadora de Junts (Foto: Junts)
10/09/2021 19:05

La senadora de Junts per Lleida i l’Alt Pirineu, Mayte Rivero; el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries; la senadora de Junts per Tarragona, Assumpció Castellví, i la diputada de Junts per Barcelona, Pilar Calvo, han registrat una bateria de preguntes dirigida al Govern espanyol en què demanen explicacions sobre les noves línies de molt alta tensió (MAT) previstes a Catalunya i sol·liciten la compareixença de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

La MAT és una macroinfraestructura que travessarà gairebé 40 poblacions catalanes i afectarà les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona, el Penedès, el Vallès i el Baix Llobregat, entre d'altres territoris. En alguns casos, la línia passarà a prop de nuclis de població i d’altres línies de gran capacitat de transport d’electricitat, la qual cosa “trinxarà el paisatge i afectarà terrenys d’alt valor agrícola”, segons denuncia Junts. La formació política lamenta que "malgrat aquest gran perjudici", el procés d’informació pública es va iniciar en ple període de vacances d’estiu”, el passat 28 de juliol, quan el Butlletí Oficial de l'Estat va publicar el procés d'informació pública de l'estudi d'impacte ambiental i la sol·licitud d'autorització administrativa prèvia.

L'anunci ha generat preocupació i sorpresa en els territoris afectats, i ha portat a consells comarcals i ajuntaments a treballar conjuntament per frenar la iniciativa privada, "que respon als interessos econòmics d'un clúster energètic aragonès", afirmen des de Junts. És per això, que s'ha dut una reunió aquest divendres amb membres del partit dels territoris afectats per aquestes noves línies MAT, que han de portar electricitat des d’Aragó fins a Barcelona. “Iniciem una campanya d’apropament i acompanyament al territori afectat”, han explicat des del partit.

Les preguntes registrades són les següents: "Per què el Govern espanyol publica al BOE en data de 28 de juliol un projecte d'aquestes dimensions, de manera que el període d'exposició pública coincideix en ple mes d'agost?", "Quina és la solució prevista per part del Govern espanyol, en el cas que aquestes línies s'aprovin, per preservar mediambientalment els territoris afectats?", "Per què el Govern espanyol dóna suport a aquest projecte en lloc d'impulsar la utilització de les línies públiques ja existents de Red Eléctrica Española?" i "Té previst el Govern espanyol informar adequadament als ajuntaments dels territoris afectats?".

Mostrar formulari de contacte