Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Junts i ERC presenten un acord amb "una majoria estable" per dur a terme "un pla de govern ambiciós" a la Seu d'Urgell

Junts i ERC presenten un acord amb "una majoria estable" per dur a terme "un pla de govern ambiciós" a la Seu d'Urgell

Entre els principals reptes que es marquen hi ha la implantació d'INEFC, la residència i pisos per a gent gran, la candidatura a la UNESCO i ampliar els pisos públics de lloguer. Jordi Fàbrega i Francesc Viaplana es repartiran l'alcaldia i ambdues formacions també comptaran amb tinences d'alcaldia
Presentació de l'acord de govern entre Junts i ERC a l'Ajuntament de la Seu
14/06/2019 20:05

Junts per la Seu i Esquerra Republicana de Catalunya han segellat aquest divendres l'acord de legislatura per fer possible la configuració de l'equip de govern a l'Ajuntament urgellenc, amb el qual volen oferir a la Seu d'Urgell i a Castellciutat "una majoria estable que permetrà dur a terme un pla de govern ambiciós". El pacte l'han presentat els portaveus d'ERC, Francesc Viaplana, i de Junts, Jordi Fàbrega, acompanyats de la resta d'electes d'ambdues formacions, que conformaran des d'ara un equip format per 9 dels 17 regidors, amb cinc àrees principals de treball.

Fàbrega i Viaplana s'han mostrat satisfets pel fet d'haver arribat a l'acord, perquè comparteixen "una manera similar de fer política, basada en la suma de complicitats, l’actitud positiva i el treball constant". En aquest marc, analitzant els dos programes electorals, asseguren que han constata "una concordança de propostes superiors al 80%, sense cap proposta incompatible entre les dues formacions". A aquesta coincidència de programes i de model de ciutat, hi afegeixen també que "és evident que existeix una coincidència de projecte de país i de defensa dels drets i les llibertats individuals i col·lectives dels ciutadans de Catalunya i de tota la Unió Europea".

Objectius de govern

Amb aquests punts de partida, les negociacions d’aquests darrers dies s’han centrat a "definir i redactar un Pla de Govern que permeti marcar les principals línies de treball que, a partir d’ara, ha de tenir l’equip de govern per realitzar durant el proper mandat". Entre aquestes prioritats, han esmentat:

•             La implantació del grau Universitari d’INEFc .

•             La creació de l’equipament de pisos assistits amb serveis i places de residència assistida per a la gent gran.

•             La candidatura de la Catedral de la Seu d’Urgell com a patrimoni Universal de la UNESCO.

•             Incrementar el Parc d’habitatges públics de lloguer social.

•             La construcció del nou CAP de la Seu d’Urgell, el consultori de Castellciutat i les obres d’ampliació i reforma de la Unitat Sociosanitària de la FSH.

•             La revitalització del centre històric amb un pla de xoc per a l’obertura de locals.

•             Un projecte de dinamització comercial de la ciutat en col•laboració amb el sector.

•             La potenciació de la Seu com a ciutat de congressos i esdeveniments.

•             La potenciació de la Fira de St. Ermengol i altres fires buscant noves iniciatives.

•             L’actualització i implantació del Pla de Mobilitat Sostenible cap a una “ciutat lenta” (itineraris escolars segurs, carrils bici, reavaluació de la zona blava).

•             Pla d’usos de l’edifici de les Monges com a equipament educatiu.

•             Consolidar la Seu com a referent d’activitats relacionades amb l’esport i la natura, amb una nova estratègia del Rafting Parc com a referent turístic del Pirineu.

•             L’ampliació i millora de la zona d’autocaravanes amb punts d’informació de les empreses locals.

•             La creació d’una aula de cuina i de tast.

•             El projecte del Parc Fluvial del Valira.

•             Pla d’energies renovables als edificis i equipaments municipals.

•             Ampliar i mantenir la xarxa de senders municipals.

•             Pla especial urbanístic del Pla de les Forques.

•             Sanejament de la Ciutadella, l’accés al cap del poble i la construcció del pàrquing a Castellciutat.

•             Un model de policia més proper a les persones.

•             La creació d’una APP per facilitar els tràmits i la comunicació entre la ciutadania i l’ajuntament al mateix temps que es faciliten tots els tràmits a la ciutadania.

•             La transparència i foment de la participació ciutadana.

Oberts a acords amb els altres grups

Per dur a terme aquest model de ciutat i aquest Pla de Govern durant els propers 4 anys, hi afegeixen, "s’ha decidit fer un govern estable, tot aplicant la proporcionalitat dels resultats electorals, com a eina que representa millor la voluntat del poble". Tot i això, han assegurat que "el fet d’obtenir una majoria no tanca la porta a dialogar i pactar amb la resta de formacions polítiques amb representació", que són Compromís i la CUP.

Així, han avançat que "en tots els projectes o iniciatives que sigui beneficiós per a la ciutat i la seva gent, Junts per la Seu i Esquerra Republicana mantenen la mà estesa a col·laborar amb tothom", sempre i quan s'aposti per "el to constructiu i les ganes de sumar esforços en benefici de tots i totes".

Organització municipal

Pel que fa al nou organigrama de l'equip de govern, Junts i ERC han confirmat que l'alcaldia estarà dividida "en temps proporcional als resultats electorals"; i la resta de l’estructura, "de manera justa i proporcionada". Així, Jordi Fàbrega serà el nou alcalde de la Seu a partir d'aquest dissabte i al llarg dels propers 27 mesos, mentre que Francesc Viaplana assumirà l'alcaldia els 21 mesos restants de legislatura.

Quant al cartipàs, l'Ajuntament s'estructurarà en cinc grans àrees o tinences d'alcaldia: dues per a cada formació i una de compartida. El càrrec de primer tinent d'alcalde, que inclou les àrees d'Administració i Governació, l'ocuparà Francesc Viaplana els primers 27 mesos i Jordi Fàbrega els 21 restants. Les altres quatre tinences d'alcaldia seran:

•             Promoció Econòmica, ocupació i turisme, encapçalada per Mireia Font.

•             Ciutadania, encapçalada per Marian Lamolla.

•             Urbanisme, Mobilitat i Medi Ambient, encapçalada per Joan Gurrera.

•             Serveis Educatius, Infants i Jovent, encapçalada per Carlos Guàrdia.

Els altres tres regidors de l'equip de govern seran: Carme Espuga, Xavier Estival i Núria Tomàs.

Finalment, des de Junts i ERC s'han mostrat "convençuts que aquest és el millor acord per a la Seu, perquè garanteix l’estabilitat del govern amb un projecte comú i potent que permetrà realitzar tots els projectes de cara a millorar la Seu en benefici de tots els nostres ciutadans i ciutadanes".

Acord també al Consell Comarcal de l'Alt Urgell

Junts i ERC també han anunciat que el pacte de govern també es traslladarà al Consell Comarcal de l'Alt Urgell. Junts ocuparà la presidència durant 2 anys i 6 mesos, mentre que ERC en prendrà el relleu durant el darrer any i mig. En aquest cas, dues de les vicepresidències seran per a Junts i una per a la formació republicana. L'estructura definitiva se sabrà més endavant, un cop es designin els consellers comarcals.

Mostrar formulari de contacte