Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / L'ACM, l'AMI i l'Associació de Micropobles defensen un nou model energètic davant l’augment de preu continuat de l’electricitat

L'ACM, l'AMI i l'Associació de Micropobles defensen un nou model energètic davant l’augment de preu continuat de l’electricitat

En un comunicat conjunt animen els ens locals a sumar-se a les accions de protesta convocades per aquest divendres 8 d’octubre. El preu mitjà de la llum es dispara fins als 288 euros el MWh, un 26% més que l'anterior rècord
Dos llum encesos, amb altres electrodomèstics de fons (Foto: ACN)
06/10/2021 18:05

L'Associació Catalana de Municipis (ACM), l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació de Micropobles de Catalunya (AMC) han emès un comunicat conjunt en el qual critiquen l’augment continuat de les tarifes elèctriques i defensen l’impuls d’un nou model i mesures que reverteixin la situació actual.

Les tres entitats municipalistes denuncien la manca de control sobre el preu de l’electricitat, "que afecta sobretot les persones i famílies més vulnerables, una circumstància que s’afegeix a la crisi socioeconòmica que ha provocat la pandèmia". En el comunicat també denuncien que els ajuntaments no tenen "les eines adequades per fer front ni a la situació de preeminència de les empreses elèctriques ni a les conseqüències socials que està provocant" i demanen que les administracions supramunicipals impulsin mesures a curt termini “per revertir aquesta situació” i “recuperar el control d’un bé bàsic” com és el subministrament elèctric.

El manifest també insta a impulsar un nou model energètic que fomenti l’ús d’energies renovables i es basi “en la concertació territorial, l’autoconsum i la participació ciutadana i de les administracions públiques tant en la titularitat com en la gestió”.

Apagada col·lectiva aquest divendres a la nit

Les tres entitats municipalistes han acordat donar suport a les accions de protesta que hi ha convocades pel proper 8 d’octubre i fomentar la difusió a la ciutadania a través dels ajuntaments. Una d'aquestes protestes és l'"apagada col·lectiva" de llum, que s'ha convocat per aquest divendres mateix a la nit (22.00-22.30 h) i que ha rebut el suport dels partits que conformen la majoria del Parlament de Catalunya (ERC, Junts i CUP), juntament amb d'altres formacions de la resta dels Països Catalans, com Més per Mallorca i Més Menorca, i de la resta de l'Estat, com EH Bildu i el Bloque Nacionalista Galego.

Preu rècord

El preu mitjà de la llum tornarà a batre tots els registres i arribarà aquest dijous a 288,53 euros el megawatt hora (MWh), segons les últimes dades publicades aquest dimecres per l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE). Aquesta xifra suposa un increment del 26,22% respecte a les dades d'aquest dimecres (228,59 euros), que van marcar un nou rècord, i torna a polvoritzar els registres històrics. El moment en què serà més car utilitzar els electrodomèstics durant la jornada serà entre les nou i les deu del vespre, quan el cost de l'electricitat fregarà els 320 euros el MWh. La franja més barata serà entre les tres i les cinc de la matinada, quan rondarà els 250 euros per MWh.

La xifra d'aquest dijous suposarà un increment del 51,9% respecte al preu del mateix dia de la setmana passada (189,83 euros). Així mateix, multiplica per més de 5 l'import assolit en el mateix dia de l'any passat (43,02 euros).

L'increment de la factura de la llum es deu a l'encariment dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO2) i a l'augment del preu del gas, la matèria primera que utilitzen les centrals de cicle combinat per generar electricitat.

L'escalada del preu només afecta als consumidors acollits a la tarifa PVPC, també coneguda com a tarifa regulada, ja que els que tenen contractada una tarida de mercat lliure paguen un import fix cada mes.