Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L’Ajuntament de la Seu d’Urgell fa una crida per disposar d’habitatges buits per acollir refugiats d’Ucraïna

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell fa una crida per disposar d’habitatges buits per acollir refugiats d’Ucraïna

Els veïns que estiguin en disposició de cedir-los temporalment per a aquesta finalitat poden posar-se en contacte amb el Servei Municipal d’Habitatge. També se cerca persones que puguin acollir-los a casa seva i es continua amb la campanya d'ajut directe

Roda de premsa de Francesc Viaplana i Joan Gurrera, a l'Ajuntament de la Seu
Roda de premsa de Francesc Viaplana i Joan Gurrera, a l'Ajuntament de la Seu
23/03/2022 17:48

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, i el regidor de Cooperació i Solidaritat, Joan Gurrera, han fet aquest dimecres una crida a veïns de la ciutat que disposin de pisos buits perquè els cedeixin, de manera temporal, per acollir refugiats que arribin a la ciutat procedents d’Ucraïna a causa de la invasió militar de Rússia. Viaplana ha apel·lat "a la ciutadania urgellenca arran de l’emergència provocada" per aquesta guerra i "per l’èxode que està provocant, atès que més de tres milions de persones han hagut de marxar del seu país". El batlle ha reiterat la voluntat d'acollir algunes d'aquestes persones dins de les possibilitats de la ciutat.

L'Ajuntament de la Seu treballa en aquest objectiu "des del primer moment" i conjuntament amb els dos albergs que hi ha a la ciutat, de cara a poder donar resposta a aquesta "emergència habitacional", tot remarcant que és "una mesura provisional, perquè el que es necessita és poder oferir pisos buits o bé famílies urgellenques que vulguin acollir a casa seva persones refugiades”, ha subratllat l’alcalde. Viaplana també ha indicat que els refugiats que arribin a la Seu d’Urgell cal que es posin en contacte amb el Servei d’Acollida del Consorci d’Atenció a les Persones de l’Alt Urgell (CAPAU), ubicat al centre cívic El Passeig de la Seu, on el tècnic d’immigració es coordinarà amb els diversos serveis municipals -salut, treball o educació, entre d'altres- per fer una "ajuda efectiva".

A data d'avui, oficialment, han arribat a la Seu d’Urgell 9 persones provinents d’Ucraïna, però des de l’Ajuntament es té constància n’han arribat més i per això veuen "molt important que aquestes persones es dirigeixin al Servei d’Acollida del CAPAU per poder informar-los i coordinar els tràmits que s’han de dur a terme”.

Com cedir un pis a persones refugiades? 

Joan Gurrera ha explicat que les persones disposades a fer aquesta col·laboració s'han de posar contacte amb el Servei Municipal d’Habitatge, tot trucant al telèfon de l'Ajuntament (973 350 010). Des d'allà se’ls facilitarà un model de contracte. El preu del lloguer ha de ser assequible (no a preu de mercat) i les condicions seran les mateixes condicions que el lloguer social; és a dir, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell podrà garantir algun impagament que es pogués produir i el pis es tornarà al seu propietari en les mateixes condicions en què s'ha cedit. Aquests acords seran per a menys d’un any. 

Allotjament en cases particulars 

Pel que fa l’acolliment en cases particulars, Gurrera ha remarcat que aquesta gestió s’ha de fer a través del Servei d’Acollida del CAPAU: telèfon 973 35 41 02 i correu electrònic ciutadaniamigracions@capau.cat. Els veïns i veïnes de la Seu que estiguin a disposició d’acollir refugiats a casa seva cal que es posin en contacte amb el tècnic d’immigració d’aquest servei per informar-lo de les habitacions que tenen disponibles, quantes persones podrien acollir i per quant de temps.   

Ajuda a Ucraïna

Paral·lelament, el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació de la Seu d’Urgell va posar en marxa ara fa un parell de setmanes la campanya ‘Vols Ajudar Ucraïna?’ per "contribuir a facilitar una resposta humanitària eficaç, àmplia i oportuna a les zones i a les persones afectades". L'acció se centra en la recollida de donatius econòmics, tal i com aconsella el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. Des d'aquest organisme afirmen que “són més efectives les aportacions econòmiques perquè les entitats especialitzades puguin adquirir els materials necessaris adequats a cada circumstància i en els països on es durà a terme el projecte o projectes”. 

Per aquest motiu, el Consell Municipal ja va acordar no iniciar cap campanya de recollida de material i se centra en els donatius econòmics, que es poden fer en diversos números de compte bancari coordinats pel Fons Català:

Ajuts directes a Ucraïna:

  • BBVA: ES91 0182 6035 4102 0160 8531
  • Caixabank: ES79 2100 3200 9625 0002 9627
  • Cal omplir el full de compromí

Ajuts a persones refugiades a la Seu, mitjançant La Seu Solidària amb el suport de l'Ajuntament i el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació:

  • BBVA: ES28 0182 2811 3802 0018 4674 
  • Indicar al concepte d'ingrés: "Ajuda a Ucraïna" 

Aquesta aportació econòmica es destinarà a projectes locals, per fer front a l'allotjament i manutenció de refugiats que arriben a la ciutat.

 

Mostrar formulari de contacte